26 ledna 2012

Mandlový dort


Mandlový dort

Suroviny:
Korpus
·                     80 g hladké mouky
·                     1 KL prášku do pečiva
·                     3 vejce
·                     120 g tuku na pečení
·                     150 g mandlí
·                     Mandlová tresť
Krém
·                     200 ml smetany ke šlehání
·                     400 g zakysané smetany
·                     1 balíček želatinového ztužovače
·                     1 balíček želatiny
·                     Jahody

Postup:
Nejprve si připravíme korpus. Neloupané mandle spaříme horkou vodou a oloupeme. Pouze žloutky ze 3 vajec utřeme s cukrem a pár kapkami mandlové tresti v mixéru. Přidáme povolený tuk na pečení a mandle, které jsme ještě před tím najemno rozmixovali. Celé promícháme a postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který následně vmícháme do žloutkové hmoty. Celou hmotu nalijeme do předem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm a dáme péct do trouby na 180°C asi 25 minut.
Mezitím si připravíme krém. Smetanu vyšleháme na šlehačku a smícháme se zakysanou smetanou, pokud chceme, můžeme trochu osladit moučkovým cukrem. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obalu a přidáme jej do krému. Nakonec do krému přidáme i pár nadrobno nakrájených jahod. Takto hotový krém natřeme na vychladlý korpus a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice. Až krém ztuhne, poklademe na vrch půlky jahod a zalijeme jej želatinou připravenou podle návodu na obalu. Dort s želatinou už nemusíme dávat do lednice., želatina ztuhne během chvilky.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků