Mandlový dort
Suroviny:
Korpus
·
80 g hladké mouky
·
1 KL
prášku do pečiva
·
3
vejce
·
120 g tuku na pečení
·
150 g mandlí
·
Mandlová
tresť
Krém
·
200
ml smetany ke šlehání
·
400 g zakysané smetany
·
1
balíček želatinového ztužovače
·
1
balíček želatiny
·
Jahody
Postup:
Nejprve si
připravíme korpus. Neloupané mandle spaříme horkou vodou a oloupeme. Pouze
žloutky ze 3 vajec utřeme s cukrem a pár kapkami mandlové tresti
v mixéru. Přidáme povolený tuk na pečení a mandle, které jsme ještě před
tím najemno rozmixovali. Celé promícháme a postupně přidáváme mouku smíchanou
s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který následně
vmícháme do žloutkové hmoty. Celou hmotu nalijeme do předem vymazané a hrubou
moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm a dáme péct do trouby na 180°C asi 25 minut.
Mezitím si
připravíme krém. Smetanu vyšleháme na šlehačku a smícháme se zakysanou smetanou,
pokud chceme, můžeme trochu osladit moučkovým cukrem. Želatinový ztužovač
připravíme podle návodu na obalu a přidáme jej do krému. Nakonec do krému
přidáme i pár nadrobno nakrájených jahod. Takto hotový krém natřeme na
vychladlý korpus a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice. Až krém ztuhne,
poklademe na vrch půlky jahod a zalijeme jej želatinou připravenou podle návodu
na obalu. Dort s želatinou už nemusíme dávat do lednice., želatina ztuhne
během chvilky.
Žádné komentáře:
Okomentovat