26 ledna 2012

Mazanec


Mazanec

Suroviny:
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • ½ hrnku mléka
  • 1 žloutek
  • 9 PL moučkového cukru
  • 1 PL droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • Rozinky
  • Mandle
  • Citrónová kůra
  • Mletý badyán
  • Muškátový oříšek
  • Sůl
  • 1 vejce

Postup:
Jako první si připravíme kvásek, a to tak, že si do mísy dáme mléko a k němu rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a celé necháme na teplém místě (nejlépe přikryté utěrkou) kynout. Mezitím si v druhé míse smícháme mouku, žloutek, zbytek cukru (8 lžic), vanilkový cukr, špetku soli, citrónovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek a mletý badyán. K této moučné směsi přidáme kvásek. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto. Do těsta zapracujeme rozinky a oloupané sekané mandle. Těsto vytvarujeme do bochníku, který pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
Vykynutý bochník rozdělíme na několik stejných dílů (podle toho, jak velké chceme mazance). Z dílů vytvarujeme bochánky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem, který jsme ještě potřeli tukem. Na plechu necháme bochánky opět vykynout.
Nakonec mazance potřeme jedním rozmíchaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Mazance pečeme asi 45 minut na 180°.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků