Sachrův dort
Suroviny:
o
130
g hořké čokolády
o
8 bílků
o
6 žloutků
o
250
g cukru krupice
o
100
g strouhanky
o
60
g hladké mouky
o
40
g tmavého hořkého kakaa
o
200
g másla
o
špetku soli
o
čokoládovou polevu
o
400
g meruňkové marmelády
o
250 ml šlehačky
Postup:
Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dejte do misky a při středním stupni nechte rozpustit v mikrovlnce. Zhruba po 20 vteřinách mikrovlnku vždy vypněte a čokoládu promíchejte, aby se nespálila. Jakmile se máslo s čokoládou spojí v tekutou hmotu, je hotovo. Směs pak dejte vychladit do lednice. Mezitím si z osmi bílků a poloviny cukru vyšlehejte tuhý sníh. Šest žloutků a druhou polovinu cukru vyšlehejte v lehkou pěnu.
Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dejte do misky a při středním stupni nechte rozpustit v mikrovlnce. Zhruba po 20 vteřinách mikrovlnku vždy vypněte a čokoládu promíchejte, aby se nespálila. Jakmile se máslo s čokoládou spojí v tekutou hmotu, je hotovo. Směs pak dejte vychladit do lednice. Mezitím si z osmi bílků a poloviny cukru vyšlehejte tuhý sníh. Šest žloutků a druhou polovinu cukru vyšlehejte v lehkou pěnu.
V jiné misce
promíchejte strouhanku, mouku a kakao. Rozpuštěnou a na pokojovou teplotu
zchlazenou čokoládu s máslem vmíchejte do pěny ze žloutků. Pak střídavě vmíchávejte sníh a směs ze
strouhanky, mouky a kakaa. Pokud chcete mít ze všech stran
krásně hladký a rovný dort, vyndejte z dortové formy dno a místo něj ke kruhové
formě o průměru 26 cm
přidělejte obmotáním pečicí papír. Pokud by se vám to nedařilo, můžete pečicí
papír dát na dno formy a to do ní normálně připnout. Formu pak ani nemusíte vymazávat a na
dortu nikde nezůstanou bílé skvrny od mouky. Těsto nalijte do formy a dejte
péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na 60 minut. Těsta je přesně po okraj
formy, takže během pečení z formy vyteče, raději pod formu dejte plech s
pečicím papírem, ať vám dort troubu nezašpiní! Přebytek těsta se po upečení
seřízne, a dort tak bude opravdu rovný.
Po upečení nechte korpus úplně
vychladnout. Pokud byste jej krájeli horký, čokoláda v těstě způsobí, že se
bude lepit a nebude hezký. Dlouhým nožem korpus seřízněte, odstraňte pečicí
papír ze dna a dort opatrně vyřízněte z formy. Získáte tak krásně rovný a
pravidelný tvar.
Dortový korpus 3x až 4x podélně
prořízněte a pláty těsta odkládejte před sebe, aniž byste s nimi jakkoli
točili. Použijte na to pokud možno dlouhý nůž, aby byly pravidelné. Až je
budete skládat zpátky, hezky na sebe zase sednou.
Meruňkovou marmeládu v
mikrovlnce na střední stupeň ohřejte a promažte jí
jednotlivé vrstvy dortu: na první díl korpusu přijde marmeláda, a ten pak
přikryjte dalším odkrojeným plátem, pak zase marmeláda, druhý plát a tak dále.
Tím, že je marmeláda horká, krásně prosákne celým korpusem, který bude skvěle
držet pohromadě. Ze stejného důvodu je potřeba korpus prořezávat tolikrát,
jinak by celý marmeládou neprovlhl a byl by suchý.
Dort pomažte teplou marmeládou
i z vrchu a na bocích. Bublinky na povrchu se tak krásně zahladí. Hotový dort
nechte do druhého dne odležet, aby marmeláda měla dost času provlhnout všude.
Následující den dort potáhněte
čokoládovou polevou. Ta v Savoyi se dělá komplikovaně, pro vaše potřeby
postačí, když koupíte polevu hotovou, nebo v parní lázni rozpusťte 200 g hořké čokolády a
přimíchejte do ní asi 30 g
másla. Hotovou polevu nalijte na vršek dortu a rozetřete ji tak, aby pokrývala
celý dort i ze stran. Polevu nechte chvíli zatuhnout. Dort nakrájejte na osminky a každý kousek servírujte s kopcem
šlehačky!
Žádné komentáře:
Okomentovat