26 ledna 2012

Sachrův dort


Sachrův dort

Suroviny:
o                130 g hořké čokolády
o                8 bílků
o                6 žloutků
o                250 g cukru krupice
o                100 g strouhanky
o                60 g hladké mouky
o                40 g tmavého hořkého kakaa
o                200 g másla
o                špetku soli
o                čokoládovou polevu
o                400 g meruňkové marmelády
o                250 ml šlehačky

Postup:
Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dejte do misky a při středním stupni nechte rozpustit v mikrovlnce. Zhruba po 20 vteřinách mikrovlnku vždy vypněte a čokoládu promíchejte, aby se nespálila. Jakmile se máslo s čokoládou spojí v tekutou hmotu, je hotovo. Směs pak dejte vychladit do lednice.
Mezitím si z osmi bílků a poloviny cukru vyšlehejte tuhý sníh. Šest žloutků a druhou polovinu cukru vyšlehejte v lehkou pěnu.
V jiné misce promíchejte strouhanku, mouku a kakao. Rozpuštěnou a na pokojovou teplotu zchlazenou čokoládu s máslem vmíchejte do pěny ze žloutků. Pak střídavě vmíchávejte sníh a směs ze strouhanky, mouky a kakaa. Pokud chcete mít ze všech stran krásně hladký a rovný dort, vyndejte z dortové formy dno a místo něj ke kruhové formě o průměru 26 cm přidělejte obmotáním pečicí papír. Pokud by se vám to nedařilo, můžete pečicí papír dát na dno formy a to do ní normálně připnout. Formu pak ani nemusíte vymazávat a na dortu nikde nezůstanou bílé skvrny od mouky. Těsto nalijte do formy a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na 60 minut. Těsta je přesně po okraj formy, takže během pečení z formy vyteče, raději pod formu dejte plech s pečicím papírem, ať vám dort troubu nezašpiní! Přebytek těsta se po upečení seřízne, a dort tak bude opravdu rovný.
Po upečení nechte korpus úplně vychladnout. Pokud byste jej krájeli horký, čokoláda v těstě způsobí, že se bude lepit a nebude hezký. Dlouhým nožem korpus seřízněte, odstraňte pečicí papír ze dna a dort opatrně vyřízněte z formy. Získáte tak krásně rovný a pravidelný tvar.
Dortový korpus 3x až 4x podélně prořízněte a pláty těsta odkládejte před sebe, aniž byste s nimi jakkoli točili. Použijte na to pokud možno dlouhý nůž, aby byly pravidelné. Až je budete skládat zpátky, hezky na sebe zase sednou.
Meruňkovou marmeládu v mikrovlnce na střední stupeň ohřejte a promažte jí jednotlivé vrstvy dortu: na první díl korpusu přijde marmeláda, a ten pak přikryjte dalším odkrojeným plátem, pak zase marmeláda, druhý plát a tak dále. Tím, že je marmeláda horká, krásně prosákne celým korpusem, který bude skvěle držet pohromadě. Ze stejného důvodu je potřeba korpus prořezávat tolikrát, jinak by celý marmeládou neprovlhl a byl by suchý.
Dort pomažte teplou marmeládou i z vrchu a na bocích. Bublinky na povrchu se tak krásně zahladí. Hotový dort nechte do druhého dne odležet, aby marmeláda měla dost času provlhnout všude.
Následující den dort potáhněte čokoládovou polevou. Ta v Savoyi se dělá komplikovaně, pro vaše potřeby postačí, když koupíte polevu hotovou, nebo v parní lázni rozpusťte 200 g hořké čokolády a přimíchejte do ní asi 30 g másla. Hotovou polevu nalijte na vršek dortu a rozetřete ji tak, aby pokrývala celý dort i ze stran. Polevu nechte chvíli zatuhnout. Dort nakrájejte na osminky a každý kousek servírujte s kopcem šlehačky!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků