Štafetky
Suroviny na asi 30 kousků:
Těsto
·
70 g hladké mouky
·
170 g cukru moučka
·
6 bílků
·
70 g mletých
vlašských ořechů
Krém
·
250 ml mléka
·
3 a půl lžíce
Solamylu
·
3 a půl lžíce
cukru moučka
·
1 vejce
·
200 g másla
·
čokoládu na vaření
·
lžíce ztuženého rostlinného tuku
Postup:
Bílky vyšleháme
v tuhý sníh – vyplatí se přidat špetku soli, protože sníh pak lépe drží. Poté
postupně zašleháváme moučkový cukr, najemno mleté ořechy a nakonec i mouku.
Vznikne krásně našlehané vzdušné těsto. Připravíme si dva plechy, které ideálně
vyložíme pečicím papírem, který však navíc ještě potřeme olejem. Těsto
rozetřeme do šířky na oba plechy a pečeme v troubě na 150 stupňů Celsia
asi 15 minut. Troubu dříve neotevíráme, protože sněhové těsto by spadlo a bylo
by po štafetkách!
Mezitím, co korpusy
chladnou, připravíme krémovou náplň. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme Solamyl,
moučkový cukr, vejce a důkladně metličkou zašleháme. Na vařiči směs zahřejeme a
krátce povaříme, dokud nezhoustne. Tento základ krému necháme chladit a poté do
něj zašleháme máslo.
Upečené placky
překrojíme napůl a navrstvíme je na sebe tak, že vždy spodní díl potřete krémem
a přiložíme na něj další patro. Vznikne tak čtyřpatrový základ, třikrát uvnitř
důkladně promazaný. Takto připravený základ s krémem dáme ztuhnout do
lednice. Poté ho ostrým (ideálně zoubkatým) nožem rozdělíme na kostičky. Nakonec
ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s tukem a štafetky v ní namáčíme. Necháme na
mřížce okapat, ztuhnout a můžeme prakticky ihned podávat.
Žádné komentáře:
Okomentovat