26 ledna 2012

Štafetky


Štafetky

Suroviny na asi 30 kousků:
Těsto
·         70 g hladké mouky
·         170 g cukru moučka
·         6 bílků
·         70 g mletých vlašských ořechů
Krém
·         250 ml mléka
·         3 a půl lžíce Solamylu
·         3 a půl lžíce cukru moučka
·         1 vejce
·         200 g másla
·         čokoládu na vaření
·         lžíce ztuženého rostlinného tuku

Postup:
Bílky vyšleháme v tuhý sníh – vyplatí se přidat špetku soli, protože sníh pak lépe drží. Poté postupně zašleháváme moučkový cukr, najemno mleté ořechy a nakonec i mouku. Vznikne krásně našlehané vzdušné těsto. Připravíme si dva plechy, které ideálně vyložíme pečicím papírem, který však navíc ještě potřeme olejem. Těsto rozetřeme do šířky na oba plechy a pečeme v troubě na 150 stupňů Celsia asi 15 minut. Troubu dříve neotevíráme, protože sněhové těsto by spadlo a bylo by po štafetkách!
Mezitím, co korpusy chladnou, připravíme krémovou náplň. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme Solamyl, moučkový cukr, vejce a důkladně metličkou zašleháme. Na vařiči směs zahřejeme a krátce povaříme, dokud nezhoustne. Tento základ krému necháme chladit a poté do něj zašleháme máslo.
Upečené placky překrojíme napůl a navrstvíme je na sebe tak, že vždy spodní díl potřete krémem a přiložíme na něj další patro. Vznikne tak čtyřpatrový základ, třikrát uvnitř důkladně promazaný. Takto připravený základ s krémem dáme ztuhnout do lednice. Poté ho ostrým (ideálně zoubkatým) nožem rozdělíme na kostičky. Nakonec ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s tukem a štafetky v ní namáčíme. Necháme na mřížce okapat, ztuhnout a můžeme prakticky ihned podávat.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků