Svatomartinský čokoládový dort
Suroviny:Těsto
- 150 g másla nebo margarínu
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 4 žloutky
- 150 g hořké čokolády
- 150 g hladké mouky
- 1 KL prášku do pečiva
- 2 PL kakaa
- 70 g cukru
- 450 g rybízové marmelády
- poleva tmavá
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto: Máslo nebo margarín ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Poté postupně do pěny zašleháváme vejce a žloutky. Lehce vmícháme rozpuštěnou hořkou čokoládu (čokoládu nejlépe rozpouštíme ve vodní lázni, nikdy ne v mikrovlnné troubě!). Poté do této hmoty zamícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem. A nakonec si z bílků s cukrem ušleháme tuhý sníh, který opratrně zamícháme do hmoty. Hotové těsto vlijeme do předem vymazané dortové formy (průměr 26 cm) a dáme péct asi na 35 minut. U elektrické trouby na 180°C, u horkovzdušné na 160°C, u plynové na 3.stupeň.
Již vychladlý korpus rozřízneme podélně na 2 části. Spodní část korpusu potřeme 1/2 marmelády, přiklopíme vrchní části korpusu a celý dort (včetně boků) potřeme druhou polovinou marmelády. Nakonec si připravíme tmavou čokoládovou polevu dle návodu na obalu a celý dort ní polijeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat