25 května 2012

Svatomartinský čokoládový dort

Svatomartinský čokoládový dort
Suroviny
:
Těsto
  • 150 g másla nebo margarínu
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 4 žloutky
  • 150 g hořké čokolády
  • 150 g hladké mouky
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 2 PL kakaa
  • 70 g cukru
Ozdobení
  • 450 g rybízové marmelády
  • poleva tmavá

Postup:
Nejdříve si připravíme těsto: Máslo nebo margarín ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Poté postupně do pěny zašleháváme vejce a žloutky. Lehce vmícháme rozpuštěnou hořkou čokoládu (čokoládu nejlépe rozpouštíme ve vodní lázni, nikdy ne v mikrovlnné troubě!). Poté do této hmoty zamícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem. A nakonec si z bílků s cukrem ušleháme tuhý sníh, který opratrně zamícháme do hmoty. Hotové těsto vlijeme do předem vymazané dortové formy (průměr 26 cm) a dáme péct asi na 35 minut. U elektrické trouby na 180°C, u horkovzdušné na 160°C, u plynové na 3.stupeň.
Již vychladlý korpus rozřízneme podélně na 2 části. Spodní část korpusu potřeme 1/2 marmelády, přiklopíme vrchní části korpusu a celý dort (včetně boků) potřeme druhou polovinou marmelády. Nakonec si připravíme tmavou čokoládovou polevu dle návodu na obalu a celý dort ní polijeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků