07 listopadu 2012

Jak jíst zdravě


Jde vůbec jíst zdravě?
Jak začít a vydržet:
-          Nenechávejte nic náhodě a jídlo na celý den (případně týden) si dopředu dobře připravte nebo alespoň rozvrhněte. Pokud se budete spoléhat na to, že si něco koupíte cestou do práce, dopadne to většinou špatně.
-          Vyhledejte si zdravější alternativy vašich oblíbených jídel. Smažený steak se dá nahradit grilovaným, hranolky či americké brambory zeleninovým salátem nebo rýží.
-          Obrňte se silnou vůlí a odolejte lákadlům cestou do práce. Čerstvě upečené croissanty, nazdobené dorty nebo čokoládové tyčinky vašemu tělu neprospějí.
-          Sledujte obaly výrobků. I ty, které se tváří zdravě, mohou obsahovat spoustu sacharidů a svou energetickou hodnotou zastoupí i velké jídlo.
-          Držte své chutě na uzdě a vybírejte zdravé varianty – bez zbytečných tuků a cukrů. Nic nezkazíte velkou dávkou zeleniny nebo libového masa.
-          Naučte se připravovat jídlo úsporně – vařte jen takovou porci, kterou sníte. Nebo si vařte do zásoby a porci zamrazte. Třeba zeleninu, maso nebo polévku.
-          Spojte se s některou z kamarádek nebo kolegyň a vařte obědy do krabiček „na střídačku“. Ušetříte čas i peníze a ještě se navzájem podpoříte. Nezapomeňte se odměnit. Dodržujete-li pečlivě zdravý jídelníček, jeden sladký zákusek si čas od času dopřát klidně můžete.

Zdroj: Žena a život


Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků