Jde vůbec jíst zdravě?
Jak začít a vydržet:
-
Nenechávejte nic náhodě a jídlo na celý den (případně
týden) si dopředu dobře připravte nebo alespoň rozvrhněte. Pokud se budete
spoléhat na to, že si něco koupíte cestou do práce, dopadne to většinou špatně.
-
Vyhledejte si zdravější alternativy vašich oblíbených
jídel. Smažený steak se dá nahradit grilovaným, hranolky či americké brambory
zeleninovým salátem nebo rýží.
-
Obrňte se silnou vůlí a odolejte lákadlům cestou do
práce. Čerstvě upečené croissanty, nazdobené dorty nebo čokoládové tyčinky
vašemu tělu neprospějí.
-
Sledujte obaly výrobků. I ty, které se tváří zdravě,
mohou obsahovat spoustu sacharidů a svou energetickou hodnotou zastoupí i velké
jídlo.
-
Držte své chutě na uzdě a vybírejte zdravé varianty –
bez zbytečných tuků a cukrů. Nic nezkazíte velkou dávkou zeleniny nebo libového
masa.
-
Naučte se připravovat jídlo úsporně – vařte jen takovou
porci, kterou sníte. Nebo si vařte do zásoby a porci zamrazte. Třeba zeleninu,
maso nebo polévku.
-
Spojte se s některou z kamarádek nebo kolegyň
a vařte obědy do krabiček „na střídačku“. Ušetříte čas i peníze a ještě se
navzájem podpoříte. Nezapomeňte se odměnit. Dodržujete-li pečlivě zdravý
jídelníček, jeden sladký zákusek si čas od času dopřát klidně můžete.
Zdroj: Žena a život
Žádné komentáře:
Okomentovat