29 listopadu 2012

Výčitky

Jak se vypořádáváš s výčitkami z jídla?

Asi každý, kdo někdy trpěl PPP, moc dobře ví, co takové výčitky z jídla jsou a jak dokážou vyvézt z míry. Bohužel musím říct, že já sama neznám žádný zaručený tip, jak se zbavit výčitek. I když ne vždy to jde, vím už ale, že docela pomáhá nějaká činnost po jídle, nejlépe ale místo jídla navíc. Drtivá většina z Vás, kteří trpí mentální anorexií, bulimií či záchvatovitým přejídáním, se občas jen těžko ovládne a zhltne něco navíc, u některých se ovšem vyskytují výčitky i po běžném normálním jídle v přiměřené (normální) porci. Ano, moc dobře vím, o čem mluvím a všechny Vás chápu - psychika je jakási neuvěřitelně složitá a záhadná schránka v naší hlavě, která dokáže vyčarovat všemožné pocity. Někdy jsou ty pocity neoprávněné, jako právě výčitky z normálního jídla.
Jak jsem uvedla výše, jedinou pomoc proti těmto výčitkám, kterou jsem zatím za ty léta (nejen) s PPP objevila, je nějaká činnost - zaměstnání hlavy. V takových chvílích prostě a jednoduše nemá hlava čas nebo prostor pro to, uvažovat o jídle.
Další možností, jak zahnat výčitky z jídla, je logické uvažování a argumentování. Zauvažujte, jestli jsou vaše výčitky oprávněné, rozhlídněte se okolo sebe, kolik toho jedí/snědli ostatní, opravdu jste toho snědla tolik? A nemáte náhodou jen velké oči? Jenže je mi jasné, že takové argumentování zvládne jen malá hrstka z nás. Kdyby tomu bylo jinak, PPP snad ani neexistují. Anorexie - to je to, co výčitky přináší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků