Išlské koláčky
Suroviny:Těsto
- 420 g hladké mouky
- 40 g kakaa
- 140 g moučkového cukru
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 280 g másla
- Špetka mleté skořice
- 100 g moučkového cukru
- 2 PL rybízové zavařeniny
- 150 g opražených mletých lískových oříšků
- Špetka vanilky
- 3 žloutky
- 2 PL rumu
- 100 g čokolády na vaření
- 30 - 50 g ztuženého pokrmového tuku (např. Omega)
Postup:
Z mouky, kakaa, cukru, ořechů, skořice a másla vypracujeme hladké těsto a necháme jej v chladu alespoň dvě hodiny odležet. Poté těsto vyválíme na plát i tloušťce asi 2 mm a vykrajujeme kolečka o průměru 4 - 4,5 cm. Kolečka přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme 10 minut při 180°C. Upečená kolečka necháme alespoň den odležet.
Druhý den si připravíme náplň: V kastrůlku zahřejeme rum a rychle vmícháme žloutky. Poté přidáme zavařeninu, cukr, oříšky a vanilku. Směs promícháme a necháme v lednici lehce uležet.
Uleželá kolečka mažeme náplní a slepujeme. Poté slepená kolečka máčíme v čokoládové polevě, kterou si připravíme tak, že ve vodní lázni zahřejeme čokoládu s tukem a dobře promícháme. Kolečka ještě můžeme ozdobit ořechy nebo mandlemi.
Žádné komentáře:
Okomentovat