26 května 2012

Jablkový koláč s mandlovým krémem

Jablkový koláč s mandlovým krémem
Suroviny:
Těsto
  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 KL prášku do pečiva
  • 150 g másla nebo Hery
  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 50 g oloupaných mletých mandlí
Obloha
  • 1,5 kg jablek
  • šťáva ze 2 citrónů
  • 300 g měkkého másla
  • 200 g cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 vejce
  • strouhaná citrónová kůra
  • 80 ml mandlového likéru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 50 g loupaných mandlových třísek
  • 1 skořicový cukr

Postup:
První si připravíme těsto smícháním mouky s práškem do pečiva, přidáme máslo (Heru), vejce, cukr, špetku soli, mandle a vanilkový cukr. Vše zpracujeme v hladké těsto, které pak necháme 30 minut zabalené v potravinářské fólii v CHLADU.
Po půl hodine těsto vyválíme na vymaštěný plech (38 x 28 cm) a propícháme jej vidličkou. Dáme péct do trouby, u elektrické na 200°C, u horkovzdušné na 180°C a u plynové na 4.stupeň. Těsto pečeme asi 15 minut.
Mezitím si připravíme suroviny na oblohu. Oloupeme jablka, odstraníme jádřince a jablíčka nakrájíme na plátky, které poté pokapeme citrónovou šťávou.
Máslo utřeme do hladka a postupně do něj přidáváme cukr, vejce, vanilkový cukr, citrónovou kůru, mandlový likér a mouku. Nakonec vyšleháme šlehačku bokem a přidáme ji do máslové směsi. Tuto připravenou hmotu rovnoměrně rozetřeme po upečeném těstě. Na hmotu klademe HUSTĚ plátky jablkem. Celé posypeme mandlovými třískami a dáme znovu péct, nejlépe přikryté alobalem nebo pečícím papírem. U elektrické trouby pečeme na 180°C, u horkovzdušené na 160°C, u plynové na 3.stupeň a asi jen 3 minuty!
Na závěr ještě teplý koláč posypeme skořicovým cukrem. Konzumujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků