25 května 2012

Perníková kopule

Perníková kopule
Suroviny:
Těsto
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 KL perníkovéhokoření
  • 2 KL prášku do pečení
  • 60 g cukru
  • 120 g hladké mouky
Náplň
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 1 PL medu
  • 1/2 lahvičky rumového aroma (Dr. Oetker)
  • želatinový ztužovač
  • 100 ml vody
  • 500 g mascarpone nebo Lučiny
  • 75 g strouhané perníku
  • 60 g cukru
Potření
  • 2 PL rybízové marmelády
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 skořicový cukr
  • 1 Smeta-fix
Ozdobení
  • 75 g strouhaného perníku

Postup:
Nejprve si připravíme těsto: Do krémové konzistence ušleháme žloutky s moučkovým cukrem, perníkovým kořením a práškem do pečiva. Mezitím si z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, který poté opatrně vmícháme do žloutkové hmoty. Nakonec do celé hmty vmícháme mouku. Hotové těsto nalijeme do dortové formy (průměr 26 cm), jejíž dno je vyložené pečícím papírem. Pečeme asi 35 minut. U elektrické trouby na 180°C, u horkovzdušné na 160° a u plynové na 3.stupeň.
Mezitím si připravíme náplň: Žloutky s medem a rumovým aroma vyšleháme do krémové konzistence. Podle návodu připravíme s vodou želatinový stužovač, který ihned vmícháme do krému. Dále přidáme mascarpone nebo Lučinu. Mimo si vyšleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu, přidáme do krému. Úplně nakonec do krému přidáme strouhaný perník.
Již vychladlý korpus si dvakrát podélně rozřízneme. Nejspodnější vrstvu korpusu potřeme marmeládou a 1/3 krému. Dáme střední část korpusu, kterou namažeme zbylým krémem. Vrchní část korpusu přiložíme nahoru a přitlačíme.
Dále do tuha vyšleháme smetanu se skořicovým cukrem a Smeta-fixem. Touto šlehačkou dort potřeme. Pro dokonalý efekt si můžeme z papíru vystřihnout hvězdu a okolo ní na dort nasypat zbylé peníkové drobky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků