25 května 2012

Pomerančovo-čokoládový chlebíček

Pomerančovo-čokoládový chlebíček
Suroviny
:
Těsto
  • 200 g Hery
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 130 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 KL sušené pomerančové kůry
  • špetka soli
  • 350 g hladké mouky
  • 2 KL prášku do pečiva
  • 5 PL šťávy z pomeranče
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g nasekané čokolády
Poleva
  • 125 ml pomerančové šťávy
  • 30 g cukru
  • 3 PL vody

Postup:
Nejprve si připravíme těsto vyšleháním do PĚNY Hery se žloutky, cukrem, sušenou pomerančovou kůrou a vanilkovým cukrem. Mezitím si vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha.
Do máslové hmoty zamícháme mouku s práškem do pečiva a poté ještě zlehka tuhé bílky. Postupně ho směsi zamícháváme pomerančovou šťávu, zakysanou smetanu a čokoládu nasekanou na malé kousky.
Hotové těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy (např. na biskupský chlebíček - 30 x 11 cm). Dáme péct asi na 1 hodinu. U elektrické trouby na 180°C, u horkovzdušné na 160°C a u plynové na 3. stupeň.
Je důležité nechat upečený chlebíček chvíli vychladnout ve formě a až je vlažný, vyklopíme jej na mrížku. Pak necháme zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme polevu svařením pomerančové šťávy s cukrem a vodou.
Vychladlý korpus dáme zpět do formy a špejlí do něj uděláme asi 35 děr AŽ KE DNU formy! Chlebíček ve formě teď vychladlou polevou polijeme, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme přes noc uležet.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků