25 května 2012

Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí

Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
Suroviny:
Těsto
  • ½ l mléka
  • 100 g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 kg mouky ( 750 g polohrubé, 250 g hladké)
  • 6 žloutků
  • 2 vejce
  • 3 PL moučkového cukru
  • 1 KL soli
  • 250 g Hery
  • 1 dcl oleje

Tvarohová náplň
  • 2 tvarohy
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • Rozinky
  • 1 PL rumu nebo rumové tresti
Hrušková náplň
  • Sušené hrušky
  • Švestková povidla
  • Jíška (Polohrubá mouka, olej)
  • Mletý badyán
  • Mletá skořice
  • Mletý hřebíček
Drobenka
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g másla

Postup:
Z mléka, droždí a 1 PL cukru připravíme kvásek. Kvásek smícháme s moukou, žloutky, moučkovým cukrem, solí, Herou a olejem. Tuto směj propracujeme do hladkého těsta a necháme kynout.
Mezitím připravíme tvarohovou náplň (smícháme tvaroh, máslo, vejce, rum a rozinky) nebo hruškovou náplň (Sušené hrušky namočíme ve vodě a povaříme. Poté oddělíme hrušky od vývaru a hrušky lehce pomeleme. Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a celou tuto směs smícháme se švestkovými povidly. Nakonec do směsi přidáme skořici, hřebíček a hlavně badyán.). Dále si připravíme drobenku (smícháme, nejlépe rukama, polohrubou a hladkou mouku, moučkový cukr a máslo).
Kulaté plechy o průměru 30 cm si pomažeme sádlem. Vykynuté těsto si rozdělíme na bochánky, každý asi o 220 g a ty opět necháme vykynout. Poté bochánky poklademe do středu plechů a jemně "rozťapkáme" od středu až k okrajům. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto natřeme náplň, necháváme asi 5 mm od kraje. Nakonec posypeme drobenkou a necháme ještě chvilku koláč kynout. Každý koláč pečeme asi 6 minut při 200 - 250°C. Po vytažení potřeme okraje koláče sádlem. Až koláče vychladnou, zalijeme je směsí rozpuštěného másla, rumu, tresti a vanilkového cukru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků