Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
Suroviny:Těsto
- ½ l mléka
- 100 g droždí
- 1 lžíce cukru
- 1 kg mouky ( 750 g polohrubé, 250 g hladké)
- 6 žloutků
- 2 vejce
- 3 PL moučkového cukru
- 1 KL soli
- 250 g Hery
- 1 dcl oleje
Tvarohová náplň
- 2 tvarohy
- 100 g másla
- 1 vejce
- Rozinky
- 1 PL rumu nebo rumové tresti
- Sušené hrušky
- Švestková povidla
- Jíška (Polohrubá mouka, olej)
- Mletý badyán
- Mletá skořice
- Mletý hřebíček
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 300 g másla
Z mléka, droždí a 1 PL cukru připravíme kvásek. Kvásek smícháme s moukou, žloutky, moučkovým cukrem, solí, Herou a olejem. Tuto směj propracujeme do hladkého těsta a necháme kynout.
Mezitím připravíme tvarohovou náplň (smícháme tvaroh, máslo, vejce, rum a rozinky) nebo hruškovou náplň (Sušené hrušky namočíme ve vodě a povaříme. Poté oddělíme hrušky od vývaru a hrušky lehce pomeleme. Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a celou tuto směs smícháme se švestkovými povidly. Nakonec do směsi přidáme skořici, hřebíček a hlavně badyán.). Dále si připravíme drobenku (smícháme, nejlépe rukama, polohrubou a hladkou mouku, moučkový cukr a máslo).
Kulaté plechy o průměru 30 cm si pomažeme sádlem. Vykynuté těsto si rozdělíme na bochánky, každý asi o 220 g a ty opět necháme vykynout. Poté bochánky poklademe do středu plechů a jemně "rozťapkáme" od středu až k okrajům. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto natřeme náplň, necháváme asi 5 mm od kraje. Nakonec posypeme drobenkou a necháme ještě chvilku koláč kynout. Každý koláč pečeme asi 6 minut při 200 - 250°C. Po vytažení potřeme okraje koláče sádlem. Až koláče vychladnou, zalijeme je směsí rozpuštěného másla, rumu, tresti a vanilkového cukru.
Žádné komentáře:
Okomentovat