05 listopadu 2012

Co je a co není normální


Asi každé ženě už se stalo, že si tak jednou stoupla ráno na váhu, která se zřejmě rozhodla zkazit jí celý den, protože její ručička ukázala na daleko větší číslo, než by jste očekávali. V mnoha případech se ovšem nejedná o žádné drastické přibírání podkožního tuku, ale prostě a jednoduše o změny v našem těle. Uvědomte si, že Vaše tělo není stabilní organismus, mění se a neustále pracuje. Přináším Vám kouzelné desatero, kterým by jste se rozhodně měla řídit a nepanikařit při každém stoupání na váhu.

Co je normální?
  1. Přibrat pár kilo, když prožíváte stresové období.
Když se stresujete, tělo uvolňuje kortizol, roste vám chuť k jídlu a chuť na sladké. Stačí zvolnit, podívat se na problémy z hlediska věčnosti a máte váhu zpátky.

  1. Tloustnout, když málo spíte.
Když se dostatečně nevyspíte, vaše unavené tělo začne produkovat gherlin, po kterém budete mít hlad.
  1. Zhubnout, když jste zamilovaná nebo se rozcházíte.
Ve fázi čerstvé extatické zamilovanosti vám stoupají, v těle hladiny dopaminu, který inhibuje chuť k jídlu. Vznášíte se v oblacích a jídlo vás nezajímá. Stejná dopaminová sprcha však probíhá i v době, kdy máte zlomené srdce.
  1. Myslet na váhu každý den.
Čtyři pětiny evropských a amerických žen váhu opravdu každý den řeší. A 73 procent „podváhových“ žen má pocit, že jsou tlusté.
  1. Mít kila navíc v zimě a před menstruací.
Průměrná žena za celou zimu přibere kolem půl kila. Nestresujte se, tuk vás v mrazu zahřeje a na jaře vyběhnete do parku. Před menstruací je naprosto normální přibrat – klidně až tři kila! Mohou za to hladiny hormonů a zadržená voda.
  1. Přibírat s věkem.
Studie ukazují, že každá desátá žena, která žije s partnerem, přibere za deset let kolem tří kil. Ovšem páry, které drží dietu spolu, se zbaví madel lásky mnohem rychleji.

Co není normální?
  1. Jíst zdravě, pravidelně cvičit, a přesto přibírat na váze.
Může jít o reakci na léky, antikoncepci, potraviny nebo polycystickou nemoc vaječníků. Zajděte na kontrolu k vašemu lékaři.
  1. Hubnout, když nechcete.
Samovolné hubnutí většinou svědčí o tom, že něco není v pořádku.
  1. Najít „zázračnou“ dietu.
Dramatický úbytek na váze v krátkém časovém úseku je špatný. Doporučují se rozumné diety, během kterých nehubnete více než jeden kilogram týdně.
  1. Deset lidí včetně partnera vám řekne, že máte krásnou štíhlou postavu, ale vy máte přesto neustále pocit, že jste tlustá.
Toto zavání anorexií a měla byste se zamyslet nad tím, jestli ti všichni okolo vás náhodou nemají pravdu.

Zdroj: Lovestar


Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků