13 ledna 2013

Buď, anebo

Dietní kola X kola
Rozeznáte je až podle chuti. Dietní kola má tzv. kovovou pachuť, jež je typická pro kombinaci umělých sladidel. Je vhodná pro diabetiky, pijí ji však i lidé, kteří si hlídají příjem kalorií. Neznamená to ale, že by tento nápoj měl být součástí běžného pitného režimu! Normální kola obsahuje cukr, je tudíž mnohem kaloričtější a může se také podílet na rozvoji zubního kazu. A kolik má energie? 250 ml koly light v sobě skrývá 2 KJ/0 kcal a koly 450 KJ/108 kcal.


Bílý chléb X tmavý chléb
Rozdíl je hlavně v tom, co obsahují. Světlý chléb obsahuje bílou, obvykle pšeničnou mouku vyrobenou mletím vnitřních zrn a otrub, které jsou chudší o zdraví prospěšné látky. Tmavý chléb se vyrábí z celozrnné mouky, jež si zachovává většinu původních živin, jako jsou vláknina, bílkoviny, tuky, železo, vápník, vitamin B1 a E. Liší se i jejich kalorická hodnota. Plátek světlého toastového chleba o váze 20 g má 235 KJ/56 kcal a tmavého pak 218 KJ/52 kcal.


Bílý cukr X hnědý cukr
Kalorická hodnota bílého i hnědého cukru je stejná, v 6 g naleznete 101 KJ/24 kcal. Liší se ale jejich barva, složení, technologie, a surovina, z níž se vyrábějí. Bílý cukr pochází z cukrové řepy, chemicky se upravuje a bělí. Obsahuje 99,5% sacharózy, zbytek tvoří voda. Třtinový cukr se vyrábí z cukrové třtiny, která se naseká, lisuje a přefiltruje do hustého sirupu. Krystalizací se pak mění v cukr, jenž si zachovává vitaminy, minerální látky, enzymy a vlákninu.


Zelená paprika X červená paprika
Obě se používají jak ve studené, tak v teplé kuchyni, určitý rozdíl ale mezi nimi přece jen je. Zelené papriky se při sklizni nenechávají úplně dozrát a mají tužší slupku. Červené papriky jsou mnohem sladší, obsahují více vitaminu C, železa, beta-karoten a bioflavonoidy, což jsou silné antioxidanty. Zajímavé také je, že mají odlišnou kalorickou hodnotu - 100 g zelené papriky má 65 KJ/16 kcal a červené dokonce 121 KJ/29 kcal.


Kravské mléko X sójové mléko
Jejich chuť i složení se liší. Kravské mléko je produktem mléčných žláz tura domácího, obsahuje řadu minerálních látek, především vápník, vitaminy a mléčný cukr. Sójové mléko, vyráběné ze sójových bobů, může být vhodnou náhradou pro lidi s intolerancí laktózy. Je zdrojem bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů a minerálních látek. Sklenice kravského mléka má 500 KJ/120 kcal, sklenice sójového nápoje 400 KJ/96 kcal.

Zdroj: Dieta

2 komentáře:

  1. děkuju,tu sovu miluju:D ale už mi přijde že jsem s ní dost trapná,nosím ji ke všemu:D:D

    OdpovědětVymazat
  2. Papriku som nemala asi 100 rokov :D Jak tak pozerám, keď doma nejakú vyhrabem bude dnes na večeru :D

    OdpovědětVymazat

Archiv článků