22 února 2013

Jak uvařit a nevyhořet

Toť otázka. Nevím proč, ale oblíbila jsem si videa, na kterých se vaří. Mám ráda, když někdo něco umí a dokáže to prodat a dobře vysvětlit. Rozhodně není jednoduché stát před kamerou, umět recept nazpaměť, vařit, smažit a péct tak, aby se nic nepokazilo, aby bylo všechno akorát a aby vám zároveň nechytla utěrka:)
Navíc by jste se měli jako správní showmeni dostatečně usmívat na kameru a diváky nenudit. Důležité je pro kvalitní video i to, jaký hlas máte. Musíme mluvit dostatečně nahlas, ale ne moc. Neměli by jste znít monotónně, ale ani jako kdyby jste mutovali. Někteří lidé mají prostě tu smůlu, že nevlastní hlas hodící se na videa - tito lidé mají mnoho jiných dovedností, takže nevěšte hlavu! Není každému souzeno vše, co si umane.
Postupně vám do rubriky FOOD budu přidávat hory videí s recepty a spoustou jiných věcí, které se nějakým způsobem týkají jídla.

Na ukázku, jak vypadá špatné video?

Paní ve videu mluví docela dost monotónně, což, jak snad uznáte, je velice velice nudné. Nejhorší na videu je, že neukazuje postup, celou dobu je natáčený jen hotový dort a paní "kuchařka" říká postup, což je pro videorecept naprostá blbost. V tomto případě by bylo lepší pořídit kvalitní fotku dortu a postup (a suroviny) k němu VYPSAT. Nakonec "Přeji Vám dobrou chuť" zní, jako by bylo vše čtené z papíru. Cožpak se neumíte alespoň rozloučit vlastními nenucenými slovy?

A dobré video?

Toto video je hodně amatérské, to ale neznamená, že by bylo něčím horší. Naopak, paní na videu má příjemný hlas, na začátku receptu jsou NAPSANÉ suroviny a celé video je vlastně ukázaný postup, takže by se skutečně nemělo stát, že se vám recept nepovede. "Naší kuchařce" jde vaření od ruky, jde vidět, že se nejedná o začátečníka. Postup je dobře zpracovaný a přitom co nejjednodušší.

13 komentářů:

  1. jestli vás můžu poprosit, vyplňte prosím tenhle dotazník, moc mi to pomůže díky :) Mám to jako výzkum k mé ročníkové práci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://docs.google.com/forms/d/1rBgEQDrHCDV3pNf2GaHKOSnXa7enSNNINOZHOocJ758/viewform

      Vymazat
  2. Typická anorexie:
    sledovat a celý den přemýšlet o jídle, receptech a pak vařit a vyvařovat pro ostatní a sám si nedát nic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píše tu snad, že si nic nedá? Navic tenhle článek je úplně o nečem jiném. Také ráda sleduji pořady o vaření a miluju Jamiho Olivera, když zapáleně mluví o jídle.

      Vymazat
  3. Přečti si jiné její příspěvky, kde vaří pro rodiče, kteří samozřejmě přibrat nepotřebujou, ale sama si nedá, ptž to asi "nechutná"... a ještě se pořád dokola ptá co bychom jí doporučili a kochá se tim, jak si veme pěkně míň, bohužel to píšu drsně, myslim to ale dobře a vim o čem mluvim

    OdpovědětVymazat
  4. Vidím vyšší číslo, super!!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!!! To Ty taky!! :) Tak už si to konečně uvědom a netrap se tak!! :)

      Vymazat
  5. holka měla by jsi trchu zapracovat na rychlosti přibírání!:-(.....tvoje tělo je den ode dne slabší.....a pokud nepřibereš na nějakou rozumnou váhu tak se brzy úplně odrovnáš!!!!!!......mylsím to s tebbou dobře...ale tobě to uzdravování jde vysloveně anorekcicky!:-/

    OdpovědětVymazat
  6. Fúú, zase viac kíl s tvojim jedením ... ti to "ide"... zdá sa mi až fakt smiešne, že si takto dobrovoľne spomaľuješ metabolizmus. Uvidíš, zanedlho sa budeš radovať, ak si budeš môcť dať jedno jablko za deň a udržať si váhu ak nie pribrať. Ale ako myslíš, veď už sme sa ti toho nahovorili viac než dosť. So 70 kilami a anorektickým stravovaním, to bude z teba kočkaa ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ale není moc pěkné :/ Nevíme přeci jak jí celý den ne?

      Vymazat
    2. Ale vieme. S týmto to už nemá zmysel, ak niekto robí zo svojho anorektického života senzáciu, ktorou "zabáva" ľudí na blogu nedá sa k tomu nič iné povedať...

      Vymazat
    3. Tak mi teda řekni jak to dokážeš vytušit, co si dá a co ne?
      Mě to nepřijde jako že by dělala ze svého života senzaci. Neznám ji a nevím, jak se normálně chová..

      Vymazat

Archiv článků