14 února 2013

Recept - Máslová buchta

Přináším Vám fotonávod na skvělý recept -  sladký dezert! Jednoduchá máslová buchta, kterou většinou dělám do kulaté formy na klasickou buchtu, dnes jsem ji ale upekla na plech a znásobila labužnický požitek politím rozpuštěnou čokoládou. Ještě by zřejmě bylo dobré upozornit na fakt, že ač buchta nese přízvisko "máslová", neobsahuje ani gram másla, nýbrž olej (naše babičky, od kterých tento recept pochází, si z nás zřejmě chtěly vystřelit). Vrhněme se tedy na recept.


Máslová buchta
Suroviny:
  • 140 ml oleje
  • 3 vejce
  • 280 g moučkového cukru
  • 280 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 125 ml mléka
  • 15 g kakaa
  • Čokoládu na vaření
  • 100% tuk nebo máslo
Postup:
Jako první si vyšleháme polovinu moučkové cukru s olejem do tužší hmoty.



Poté postupně zašleháváme žloutky. Vznikne nám krásně žlutá hmota, které se odděluje od mísy.



Z bílků a druhé poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh.


Do žlutého těsta poté přidáme mouku s práškem do pečiva, mléko a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh.

Ze vzniklé hmoty odlijeme 1/3, do které přidáme kakao.


Do světlé hmoty můžeme pro lepší chuťový prožitek přidat kousky čokolády, oříšky či rozinky.


Plech si vymažeme a vysypeme moukou, strouhankou a nebo kokosem.


Jako první na těsto dáme světlé těsto, na které pak vlijeme to tmavé - tak nám vznikne zajímavá mozaika. Takto připravenou buchtu pečeme při 180 - 200°C. Jestli je buchta upečená, zjistíme tím, že do ní píchneme špejlí a na ni se nepřichytne žádné těsto.


A nakonec jako sladkou tečku si rozpustíme čokoládu na vaření s tukem a přelijeme ní upečenou buchtu. Jelikož čokoláda na vaření je docela hořká, můžeme nakonec povrch posypat trochou postrouhané sladké čokolády.



15 komentářů:

  1. hezký blog, neznala jsem tě..:) Syrovátka, kteerou mám já má kolem 1500 KJ na 100g a je jí tam 500g..ale hodně se to liší...některá má menší hodnotu ale i mín bílkovin apod. :) Já jich ve zdravé výživě přečetla asi 10 balíčků a každý byl jiný..Tak si musíš najít podle sebe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dávám si většinou velkou polévkovou lžíci na klasický hrníček. na balení bylo myslím 20 g na 200 nebo 250 ml..:)

      Vymazat
  2. Mnam... ta musí byt super.. jen mi dovol jízlivou poznámku - nepečeš to doufám jen pro ostatní a dáš si taky že jo? (a nemyslim jen "olíznout lžičku" - 2 kousky třeba na snídani by byly ideální. Jak vůbec ti jde jídlo? Co ty jídelníčky co jsme ti na tvoje přání doporučovali? Váha jde dolu, nebo stagnuje, vidíš sama a navíc sem ti psala o tom jak pak nebudeš mít kde ubrat, mysli na to

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedávám si. Jídelníčky tak nějak pořád držím, přidala jsem na snídani a svačiny a zase piju proteiny.

      Vymazat
  3. Vypadá nádherně :)!! Pro koho jsi ji pekla? :) Dala sis taky? :) Já hrozně miluju babiččiny koláče!!! :) Těm neodolám skoro nikdy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě něco : Jsi fakt šikulka, že se Ti tak skvěle povedla! Já když něco peču, zápasím s tím jak se smrtí :D No a výsledek vypadá podle toho :D

      Vymazat
    2. Díky za pochvalu, peču často, pro celou rodinu. Sama si ale nedávám.

      Vymazat
  4. Jsem ráda i za tebe, že bojuješ. Já nejsem anorektička a je mi líto holek co do tohohle spadnou. Bojuj dál. Já vážím asi tak o 30 kilo víc než ty a jsem o 2 cm větší. Tak to neřeš a bojuj!

    OdpovědětVymazat
  5. Jen jedna poznámka - vyvařování pro ostatní je naprosto typický pro MA. Přesně tohle holky dělaji, vykrmovat ostatní, o to větší požitek, o co kaloričtější to je vid.... snaž se toho zbavit, i tohle je součást nemoci, však víš že to neni jen o jídle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dobře vím, že je to spojené s mentální anorexií. Ale nehodlám se vzdát vaření, které mě strašně baví, jen proto, že to s ní má spojitost. Nikomu to neubližuje.

      Vymazat
    2. Jen vař!!! Však to je naopak fajn, ale proč to nejíst... viz můj příspěvek v tom o těch bramborách, dobře se zamysli kam to vede... a psala jsem ti i u té Mily - dobře si rozmysli jak to může skončit, budeš přibírat z ničeho a ostatní si budou normálně užívat života.... nepřijde ti absurdní, že ty která bys měla jíst naopak víc než ostatní, nejíš ani to co oni? To že přibíráš je irelevantní, to by tě mělo naopak varovat - dochází přesně k tomu co jsem ti tehdy psala

      Vymazat

Archiv článků