19 února 2013

Sebekoučink

Ahoj, mnozí z vás už to určitě znají, ale já to objevila až včera - sebekoučink se stránkou stobklub.cz. Je to stránka na které se nachází nejen spousta receptů, diskuzí, tipů na cvičení a různé potraviny, ale i tzv. sebekoučink. V něm zadáte některé své údaje, jako je pohlaví, věk, váha, výška a podobně a na základě těchto údajů je vám vypočítáno, kolik by měl být váš denní příjem kalorií.
V mém případě mi bylo vypočítáno 8000 KJ, přičemž bych měla spořádat 70,6 g (15 %) bílkovin, 258,8 g (55 %) sacharidů a 63,5 g tuků (30 %). Upřímně mě hodně zarazilo, že příjem tuků je dvojnásobný oproti příjmu bílkovin.
V sebekoučinku si pak ukládáte to, co jste snědli a tím si počítáte onu zmiňovanou kalorickou hodnotu za celý den. Já včera začala, přijala jsem cca 5899 KJ, z toho 26 % bylo bílkovin, 64 % sacharidů a 10 % tuků. V překladu to znamená, že je všechno špatně a nic jsem nesplnila:D
Na druhou stranu každý jsme individuál a já mám problémy s proteiny, díky jejichž nedostatku mívám otoky a byla jsem kvůli tomu už i hospitalizovaná v nemocnici (více o mě v mém příběhu I, II, III, IV, V). Tyto zdravotní problémy a s nimi spojené potřeby sebekoučink nezohledňuje, tento projekt (jako 99% takových projektů) prostě počítá s průměrným relativně zdravým člověkem.
Uvidíme, jak to bude vypadat v následujících dnech.
Moje úspěšnost v dodržování doporučeného příjmu:
KJ: 74 %
Bílkoviny: 127 %
Sacharidy: 79 %
Tuky: 25 %
Zelenina: 140 g
Pitný režim: 1450 ml

A na závěr moje energetická denzita. Energetická denzita je tím menší, čím více daná potravina obsahuje vody. S rostoucím množstvím vody v dané potravině klesá energetická denzita a také energetická hodnota. Nejnižsí ED má zelenina, protože obsahuje hodně vody, na druhou stranu i málo kalorií a tak si jí můžete naložit daleko více, než třeba smaženého masa z fasfoodu. Kalorická hodnota 100 g smaženého je například jako 500 g rajčat, a podobně.
Má ED za 18.2.2013 byla 474 KJ/100 g, doporučená denzita je 500-600 KJ/100 g, opět jsem nesplnila, to jsem ale nešika! :-)
Upřímně, neberu sebekoučink nějak zvlášť vážně, na druhou stranu je to určitě zajímavé a do jisté míry poučné, zabaví to a dozvíte se o sobě něco nového. Určitě to stojí alespoň za vyzkoušení. Doporučuji. Taky mě napadlo, že bych konečně zkusila nějaké nové recepty, tak třeba to bude zrovna něco ze stobklubu.

A co vy, máte zkušenosti se sebekoučinkem?


18 komentářů:

  1. Já si občas taky pomohla "sebekaučinkem" , ale více mi vyhovují kaloricketabulky.cz :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, kaloricketabulky.cz jsem dříve taky navštěvovala. Tak tam občas zabrousím, když chci zjistit kalorickou hodnotu nějaké potraviny, ale jelikož si už jídlo nepočítám, není to moc často.:)

      Vymazat
  2. Ahoj,tak je to s tebou bohužel opravdu marný. Už to že chodíš na stránky určené pro hubnutí o něčem svědčí... dále... ten vypočítaný příjem co ti vyšel je za předpokladu že bys byla "normální" - čili na přibrání bys měla jíst mnohem víc.... a ty nejíš ani polovinu a ještě ti to přijde vzhledem k těm smilíkům k smíchu a dlouhodobě s tim nic neděláš.
    Víš psala sem ti sem celkem dost, ohledně metabolismu, k čemu spěješ, atd. Nikdy si neodpověděa a nebo si z toho minimálně nic nevzala. Každý svého osudu strůjcem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud sis dobře všimla, neberu ty stránky nějak vážně, při vyplňování dotazníku ani nešlo odpovědět, že chci přibírat, byly jen možnosti hubnout a nebo si držet váhu. A je zajímavé, že i když, podle tvých slov, jím ani ne polovinu, dokážu z toho přibírat, sice pomalu, ale jde mi to. Náš stát je demokratický a jsme snad i demokratická společnost, takže můžu navštěvovat stránky, jaké se mi zachce.

      Vymazat
  3. Rozesmála si mě.... že přibíráš? ano - přesně tak a to by tě mělo i "děsit", četlas co sem ti psala? Nejíš zdaleka jako normální lidi kteří nepřibíraji, máš metabolizmus uplně v háji, pokud nezačneš pořádně jíst co nejrychlji, budeš pak přibírat i z jablka denně... a co budeš dělat pak... dobrá rada je přidat teď, ptž jinak nabereš na normální váhu a pak abys ten metabolizmus nastartovala, budeš muset přibírat dál, což už třeba ale nebude v tu dobu žádoucí, ptž budeš mít váhu normální... a to nemluvim o zdravotních následcích.... jak třeba vysvětlíš, že tvoji rodiče kteří nepřibíraji ty jídla který jim tak ráda připravuješ jí, a ty která by naopak měla jíst ještě víc, si je nedáš.... připust si aspon že se vnitřně vyléčit necchceš a neděláš pro to nic, jen krůčky, ale celkově to nevede nikam,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s tím opravdu musím souhlasit....když jsem přibírala z 23 kilo,denně jsem jedla i 20.000kj! a potom skončila na 30ti kilech a dál už to ani "zaboha" nešlo..přitom jsem příjem někdy dokonce i zvyšovala (20tisíc kj,dokážeš si to představit?...)..prostě ne a ne přibrat na těchh 32kg-cílvou váhu,proto jsem se v léčebně trápila o několik týdnů dýl,už i doktoři si se mnou nevěděli rady..necvičila jsem,spíš jen ležela a něco vyráběla..doktoři se nademnou zamýšleli a říkali že "porušuju všechny fyzikální zákony"..nakonec jsem se docpávala večer před spaním banánama a nějak jsem se na těch 32kg dostala...jenže přišla jsem domů a jídlo jsem docela omezila...váha spadla opět na 28kg...a já si vesele snídala ovofit s banánem...a za nějakou dobu jsem s tím prostě začala přibírat.ano,poté jsem přidala ještě nutridrink a tak jsem přibrala a docela rychle...litovala jsem toho,že jsem nejedla víc,že jsem si tak zpomalila metabolismus a že přibírám snad i z vody..vyčítala jsem si,že jsem mohla mít o pět kilo míň než mám a přitom jíst víc a váhu už udržovat...teďka mám 41kg,někdy mě napadne,že kdybych zhubla zase na těch 23 kilo a pak jedla jako drak,a přibrala třeba na 35kg a i s velkým množstvím jídla si tu váhu držela...no,prostě a jednoduše..přidej zavčasu,protože potom se tělo jednou "zblázní" a fakt bude přibírat i z jablka...a ještě k té váze-váha ti spíš stagnuje než vzrůstá (máš pořád kolem 32-33kg-podle tabulky vlevo..)..navíc,váha kolísá +/- 2 kg,takže kdžy ti váha skočí o 2 kg nahoru,není to přibrání,ale může to být zadržená voda a podobně...no snad jen,hodně štěstí!...uvažuj o hospitalizaci...rodiče pro tebe dělají věcí..a rodiče tě nevypiplali od děcka do dospělosti jen tak,aby ti za nějaký čas chodili na hrob s květinama (tohle si uvědom,ale hlavně se amusíš léčit sama kvůli sobě a pro SEBE! :)...máš velké štěstí za to jaké ochotné rodiče máš,kteří tě podrží,kteří ti pomůžou..ne každý má to štěstí a znám některé holky,které by byly za pečující maminku opravdu rády...(promiň,zí to tvrdě,ale sama víš,že tak se na to prostě "musí"...ale moc ti děkuju za krásné komentáře! :)!!! tobě to bude taky slušet, ale aspoň 15 kilčo nahoru! :)

      Vymazat
    2. Děkuju za odezvu, jsi hodná, i když tvrdá, tak vím, že máš pravdu...sakra!

      Vymazat
    3. Musím s Karoli souhlasit, čím víc do sebe budeš cpát, abys přibrala tím víc budeš mít rychlý metabolismus a bude se ti držet krásná váha. Já když měla 47kg/171cm jedla jsem klidně 4000kcal a to se ti nezdá, není to hora jídla, ale za den jsem vypila klidně litr mléka s Grankem, celou misku smetanového jogurtu s musli+ zákusek k tomu k snídani(snídaně musím přiznat jsem měla hodně velké), obědy jsem měla normální porce, ne žádné velké, ale byly to třeba hodně smetanové omáčky, k svačině jsem měla klidně croissant a pribiňáčka, několikrát i bagetu třeba se žervé, k večeři 2ks pečiva třeba se sýrem, se šunkou, s paštikou... pak jsem to asi ze 4000kcal snížila na 2500kcal hned jak jsem viděla na váze cílovou váhu 52kg. Váha se mi držela. Jedla jsem tak 2500kcal a přesto jsem byla hodně hubená, celý prosinec, jedla jsem smetanové jogurty, každý den hermelín k večeři a váha byla pořád na podváze, což jsem také chtěla, prostě jsem udržovala. Jak jsem od záčátku vánoc spadla do dietování, už si asi tak dopřávat jako v prosinci nemůžu, ...bojím se zpomaleného metabolismu, udělala jsem asi chybu...

      Vymazat
  4. já dělám něco podobného přes "kaloricketabulky.cz" ale vždycky mám nejvězší problém s pitným režimem:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kalorické tabulky jsou mnohem lepší než stob, je to jednodušší a je tam více potravin, takže to máš vypočítaný přesně, ale Isza, nic takového nepotřebuje, ta si to může počítat až bude mít zdravou váhu(samozřejmě zdravá váha se udržuje normálním příjmem 2000-2500kcal, ne 1000kcal) a nebude na umření. Teď by si měla jídlo užívat, dopřávat si co jí chutná, aby si zrychlila metabolismus.

      Vymazat
  5. Souhlasím s tím, jak jsi psala, že to nejspíš vždy počítá s průměrným zdravým člověkem... Myslím, že by ses tím moc řídit neměla ;) Jinak nevím, jestli ti spíš vyhovuje to počítání všeho, já jsem se toho napřed vzdát nedokázala, ale postupně jsem všechno počítat a vážit přestala. Nejlepší mi to přijde tak nějak od oka, od kusů... a ne podle gramů a tak.
    A chápu, že ti dělá problémy jíst víc, ale já osobně při léčbě anorexie vidím výhodu v tom (pokud bych tam teda měla nějakou hledat), že člověk může postupně najet na opravdu velký jídelníček (kterému se normální lidé často až diví), metabolismus se krásně rozjede a později se dá jednoduše někde ubrat a začít váhu udržovat, aniž by ten jídelníček měl být zase příliš malý... Přijde mi, že tak člověk má šanci správným přístupem dosáhnout ještě lepšího metabolismu, než předtím :)
    Mohla bych si tě přidat do oblíbených? Chodím k tobě už pravidelně a moc ti fandím :) Jsi moc milá slečna a já věřím, že tento těžký boj jednou vyhraješ!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za projevený zájem a důvěru, určitě si mě můžeš přidat do oblíbených. Sebekoučinkem se nějak řídit nebudu, jen mě to jako projekt-stránka zaujalo. Vím, že mé potřeby jsou teď někde úplně jinde.

      Vymazat
  6. Podle mě je blbost to takhle počítat, kor na stránkách pro lidi bojující s obezitou... Neuvažovala jsi, že by jsi zašla k nutriční poradkyni? Souhlasím s holkama - chápu, jak je to těžké, ale pokud s tím metabolismem něco neuděláš teď, opravdu dosáhneš normální váhy, kterou budeš udržovat s tím, jak se stravuješ teď.. To přece nechceš, musíš zabojovat, prostě té svini v hlavě nakopat ten kostnatý našeptávačský zadek a něco s tím udělat, dokud nebude pozdě!!! Všechny to tady s tebou myslíme dobře a radíme ti tak, jak je to nejvhodnější... Držím palce!

    OdpovědětVymazat
  7. Jo jo, je to drsné, ale krásne smeruješ k tomu, aby z teba bola 70 kilová anotektička s prekrásne rozhodeným metabolizmom, lebo to nie je normálne aby si z toho priberala... Keď ťa už toto mepresvedčí na nabehnutie na normálne jedálničky tak potom už nič...

    OdpovědětVymazat
  8. Tohle je ale určený pro ZDRAVÉHO člověka, ne tomu kdo má rozhozený metabolismus hladovkami a utýrané tělo hladem. Prosim tě neblbni, jseš na tom strašně špatně =( Dpřej si na co máš chuť a ser na ty debili co ti řekli že jseš "tlustá", chtěli ti jen ublížit, věřím že jako 50 kilová jsi byla krásná holka a nevypadala jsi jako troska, ale jako zdravá slečna. Teď jseš nemocná, určitě vypadáš na zhroucení, 30 kilo je hrozně moc malinko, to je normální váha pro dítě co měří tak 140cm, ne pro DOSPĚLOU slečnu co měří 164cm. Neblbni, nic nepropočítávej a jez na co máš chuť, rodiče musí být z tebe utrápení. Užívej si dokud můžeš. Můžeš klidně 5000kcal, aspoň se ti rozjede metabolismus a nebude z tebe jak píše nekonecnacesta "70 kilová anorektička" Až budeš udržovat, tak si klidně počítej kalorie, samozřejmě normální příjem 2000-2500kcal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas! "70kilová anorektička" je výstižné, prosím tě, bojuj, dokud máš možnost! Tvé tělo je opravdu vyhladovělé... Já kdysi byla schopna denně spořádat opravdu těch 5000kcal, a podle toho, co jsi mi lsza psala k fotkám, tlustá nejsem. Asi tě děsí to, že bys na váze viděla jako první číslo pětku. Jo to znám, když jsem v Motole viděla na váze tu "hnusnou" šestku, rozbrečela jsem se na místě a celý den byla bez nálady. Kdybych tenkrát byla doma, nedopustila bych to a zase s váhou spadla. Musíš to ale přemoct!!! Pokud nepřemůžeš bludy tipu ,,Po polotučném jogurtu budu mít dvojnásobná stehna", ,,s 50kily budu tlustá", ,,po jedné žvýkačce navíc mi naroste zadek" (např.), nikdy se z toho nevyhrabeš, věř mi! Takové kraviny ti nalhává jen ta svině uvnitř tvé hlavy. Nejsi to ty, to ona ti ovládla mozek. Je na čase se od ní "osvobodit", prosadit si, co chceš ty, ty, jako rozumná dospělá chytrá, milá a hodná holka. Poslat tu svini někam doháje a alespoň jednou zkusit prosadit sama sebe! Je to těžké, vím... Ale tady jde o život, o zdraví, o štěstí. Život tam venku je krásný a je škoda takhle živořit. Snad tyhle řádky k něčemu byly ;)

      Vymazat
    2. Presne tak :) Radšej mať normálnu váhu, byť zdravá, šťastná a jesť všetko, čo chcem, ako priberať z jedného jablka denne.

      Vymazat
    3. A myslíš, Giraffe, že ti v Motole pomohli psychicky, opravdu tě alespoň do určité míry vyléčili? Protože jsem si vědoma toho, že anorexie je PŘEDEVŠÍM psychická nemoc, nemoc duše a je potřeba vyléčit hlavně tuhle stránku. A vím, že mé sezení 1x měsíčně s psychiatrem a jednou s psychologem je velice, velice nedostačující.. Pomohli ti tam, nebo tě jen vykrmili? Ale popravdě...

      Vymazat

Archiv článků