11 března 2013

Jezení vs hladovění (a další věci)

Tento článek nebude nijak odborný. Prostě napíšu, co mi jde zrovna hlavou.

Prostě a jednoduše - nechápu, jak jsem mohla jíst tak, jak jsem jedla. Nebo spíš nejíst?
Ráno vstanu, buď do školy, to znamená v 6 hodin, o víkendu jsem většinou vyspávala až do oběda. O prázdninách se mi ale i stávalo, že jsem vstala třeba v 9, 10 hodin. A snídaně? Každý normální člověk si dá snídani. Ne, já ne. A nepřišlo mi to divné, prostě jsem to tak měla - na co snídat? Dopoledne se vždycky nějak zabavím, uklidím, udělám spoustu užitečných věcí, tak první jídlo bude "za odměnu" až oběd.
Další věc - když jsem byla objednaná k psychiatričce, věděla jsem, že se u ní budu muset zvážit. Navíc byla objednaná většinou na odpoledne, podvečer, okolo 17té hodiny. A jak jsem to vyřešila? No jednoduše - celý den žádné jídlo a ani kapku vody, vždyť bych pak vážila jak slůně.
Nechápu, jak jsem tak mohla žít. A popravdě? Asi jsem vlastně ani nežila. Živořila, to možná jo, ale o plnohodnotném životě se tedy opravdu mluvit nedalo.
A schovávání, ach to schovávání. Na oběd 200 g brambor, á honem ke stolu jako první a než přijdou naši, šup pár brambor do ubrousku a do kapsy. Nebo do ponožky? To je fuk, hlavně schovat. To, že jsem pak měla spálené místo na těle od vařící brambory mě nikdy nezastavilo. 60 g těstovin? Dám si jich 50, mamka to nepozná. Poznala... přepočítala všechny moje uvařené těstoviny a navážila pak 60 g - těch bylo samozřejmě více, než u mě napočítala. Lhářko...
První jídlo až večeře, však proč ne. Upřímně, je těžké najít v jídle rovnováhu. Dříve jsem dokázala celý den hladovět. Dnes bych to dokázala taky, vím to, ale na druhou stranu na jídlo často myslím. Ano, nepřejídám se, ale kdyby neexistovaly výčitky, tak se přejídám. Ano, přiznávám. Jídlo mě teď velice láká. Doufám, že mé tělo se časem zmátoří a bude v pohodě.
Miluju snídaně! Jídlo, které jsem několik let neměla. Pamatuji si, jak jsem si říkala "Je to nezdravé nesnídat, od zítřka fakt snídám, alespoň jogurt! Vždyť si pak můžeš dát menší večeři." Ale nikdy jsem to nedokázala. Každý den to samé, probudila jsem se a první jídlo až oběd... ne-li večeře.
Zajímavé, že mi v nemocnici nedělalo problém najet na stravovací režim - 3, později 4, 5, 6 a nakonec sedm "jídel" denně (2x z toho byl proteiňák v mléce). Ano, ze začátku jsem měla problémy, že mě bolel žaludek, protože jsem ho měla přeplněný k prasknutí, ale to chtělo jen tvrdý cvik a vynaložit trochu snahy..:)
Dnes už takové problémy nemám.
Další zajímavá věc - dříve, když jsem jedla 1-2 jídla za den, často jsem mívala a měla chuť na sladkou večeři. Většinou to byla ovesná kaše s jogurtem/tvarohem a ovocem. Teď, když jím asi 6x denně, už chuť na sladkou večeři nemám, což mě docela mrzí, někdy, protože si nemám ovesnou či jáhlovou kaši kdy dělat a doma mi jich zbylo několik, nehledě na velký pytel jemných ovesných vloček od Emca. Na snídani na ni chuť nemám, miluju jogurty, tak si jeden ráno dopřávám. To, že nemám večer chuť na sladké, je asi způsobené tím, že mám sladkou snídani, obě svačiny a 2.večeři. Asi kdybych měla slanou odpolední svačinu, tak možná potom mám chuť na sladké, to je jediný rozumný důvod, co mě napadá...
Ha, můžu si odškrtnout další přání ze seznamu. Byla jsem totiž s rodiči v kině. Jako bonus - dala jsem si s nimi kávu. Tak už do mě přestaňte startovat, už mě to fakt nebaví:D
Když čtu jídelníčky některých (většinou hubnoucích) holek, jsem strašně ráda, že mě rodiče nenutí jíst věci jako svíčková, knedlíky, vepřové maso a podobně. Myslím, že tyhle věci už nikdy nebudu jíst. A ne, nemusím je jíst, abych se vyléčila z anorexie. Existuje spousta lidí, kteří prostě žijí zdravě - nejí smetanové omáčky, knedlíky a podobné věci. Kdybych aspoň mohla říct, že mě to láká a já si to zakazuji, ale tak to není. Mě tyhle pokrmy nic neříkají. Cítím svíčkovou a nic to se mnou nedělá.
Ale abych si tady nehrála na poradnu na zdravou výživu... Když třeba v obchodě cítím čerstvé pečivo, joo v ten moment bych si dala čertsvoučký měkkoučký koláček nebo tak něco. Ale to si zakazuji. Ano, šup, rychle, anonymové, do mě!:D
Už taky vím, že se nic nestane, když posvačím ne ve 3, ale až o třičtvrtě na 4... Stačí to jednou udělat, a už to půjde, nebojte holky. Hlavně žádné výmluvy typu "Hmm tak svačinový čas jsem prošvihla, dám si až večeři."!!!

8 komentářů:

  1. Já miluju omáčky, knedlíky...mňam..:D Ale zrovna svíčkovou ne, spíš rajskou..ach..dala bych si...:D

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem sice dřív jedla 3x denně (snídaně,oběd,večeře) a možná jen ždibec nečeho mezi tím,ale bez snídaně bych asi nebyla schopna fungovat. Teď, když musím přibrat tak už je to se mnou lepší a snažím se si dopřávat :)
    Držím palce!

    OdpovědětVymazat
  3. Ne dívej, máš pravdu, pokud nebudeš jíst třeba svíčkovou je to uplně v pohodě. Problém je jinde... ty se pořád vyhybáš i zdravým věcem, který sou ale kalorický. Například napíšeš že nenahradíš light jogobellu, byť v uplně stejné příchuti, uplně stejné chuti, za normální.... a tady je důvod jasný, přitom ta zdravější je samozřejmě ta normální. Stejně tak se vyhybáš určitě většině co má tuky, byť ty zdravý.
    Podle mě sice se tady raduješ jak je všechno dobrý, ale kdybys napsala objektivně jak jíš, asi by to taková sláva už nebyla viď.... budeš fakt přibírat časem z ničeho a pak si ten metabolizmus jen tak holka nespravíš...

    zkus fakt napsat co opravdu jíš...a hlavně mysli na to jak jí ostatní kteří NEpřibírají a ty pak taky chceš přestat přibírat... a to chceš zase pak muset ubrat až na minimum?

    OdpovědětVymazat
  4. Nevadí, jestli máš ráda jablka, skořici a jogurt.. tak si počkej na další .. ;)

    OdpovědětVymazat
  5. No ty vado závidím ti že jíš ;) ale tak můžeš si to dovolit,ja si nedovedu predstavit,že bych již měla někdy jíst,ale vim ze mi to jako nějak neohrozí ;)

    OdpovědětVymazat
  6. já už od malička nesnídám, nejsem schopná do sebe ráno něco dostat, takže většinou jím až první přestávku)) ale svíčkovou bych si dala:D

    OdpovědětVymazat
  7. články "co mi jde zrovna hlavou" mám moc ráda :)
    já se s nejezením naštěstí nepotýkala, ale šidila jsem se dost no..
    každý normální člověk si snídani nedá, málokdo snídání, ale třeba já bych bez snídaně z dobu už neodešla! snídaně miluju :)
    "jak slůně" to je úsměvné
    na výčitky kašli, ty se teď MUSÍŠ přejídat, musíš přibrat! :)
    vidíš jak jsi byla pitomá s prominutím? celý den jsi nejedla a k večeři si dala tak energetickou ovesnou kaši.. achju
    večer na sladké nemáš chuť, protože si jej dopřeješ dopoledne :) taky to tak mám
    smetanové omáčky mi nevadí, ale s knedlíkami budu mít nejspíš problém až do smrti :D chci zkusit z celozrnnýho pečiva!
    prošvihnutí času? noa? tak budu jíst trošku pozdějš, ale nevynechávat!

    OdpovědětVymazat
  8. "články "co mi jde zrovna hlavou" mám moc ráda :)
    já se s nejezením naštěstí nepotýkala, ale šidila jsem se dost no..
    každý normální člověk si snídani nedá, málokdo snídání, ale třeba já bych bez snídaně z dobu už neodešla! snídaně miluju :)
    "jak slůně" to je úsměvné
    na výčitky kašli, ty se teď MUSÍŠ přejídat, musíš přibrat! :)
    vidíš jak jsi byla pitomá s prominutím? celý den jsi nejedla a k večeři si dala tak energetickou ovesnou kaši.. achju
    večer na sladké nemáš chuť, protože si jej dopřeješ dopoledne :) taky to tak mám
    smetanové omáčky mi nevadí, ale s knedlíkami budu mít nejspíš problém až do smrti :D chci zkusit z celozrnnýho pečiva!
    prošvihnutí času? noa? tak budu jíst trošku pozdějš, ale nevynechávat

    OdpovědětVymazat

Archiv článků