Drážďanská štola
Suroviny:Těsto
- 650 g polohrubé mouky
- 1 sušené droždí
- 200 ml vlažného mléka
- 125 g cukru
- špetka soli
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 175 g rozpuštěné Hery
- 1 PL rumu
- 1 PL Amareta
- muškátový oříšek na špičku nože
- hřebíček na špičku nože
- kardamon na špičku nože
- 100 g rozinek
- 100 g kostiček citronátu
- 100 g oloupaných sekaných mandlí
- 40 g rozpuštěného másla
- moučkový cukr
Postup:
Prosijeme si mouku, dále přidáme droždí, cuk, špetku soli, vanilkový cukr, koření, rum, Amareto, vlažné mléko a Heru. Propracujeme do těsta a necháme vykynout na teplém místě nejméně 2 HODINY.
Po vykynutí těsto poprášíme moukou a přendáme na vál, kde do něj ještě zapracujeme rozinky a citronát. Z takto vypracovaného těsta vytvarujeme štolu ( těsto vyválíme na silnou placku ve tvaru obdélníku, delší strany přehneme směrem do vnitř). Vytvarouvanou štolu pak přendáme na plech s pečícím papírem, ale ještě nepečeme! Plech se štolou dáme opět na teplé místo a necháme kynout, dokud se její objem vyditelně nezvětší. Po nakynutí už dáme štolu péct asi na 60 minut. U elektrické trouby prvních 5 minut na 250°C, poté na 160°C. U horkovzdušné trouby prvních 5 minut na 200°C, poté na 150°C. U plynové trouby na stupeň 2-3.
Po upečení ještě teplu štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Necháme vychladnout a konzumujeme.
Zdroj: www.oetker.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat