26 května 2012

Drážďanská štola


Drážďanská štola
Suroviny:
Těsto
  • 650 g polohrubé mouky
  • 1 sušené droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 125 g cukru
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 175 g rozpuštěné Hery
  • 1 PL rumu
  • 1 PL Amareta
  • muškátový oříšek na špičku nože
  • hřebíček na špičku nože
  • kardamon na špičku nože
  • 100 g rozinek
  • 100 g kostiček citronátu
  • 100 g oloupaných sekaných mandlí
Potření a posypání
  • 40 g rozpuštěného másla
  • moučkový cukr

Postup:
Prosijeme si mouku, dále přidáme droždí, cuk, špetku soli, vanilkový cukr, koření, rum, Amareto, vlažné mléko a Heru. Propracujeme do těsta a necháme vykynout na teplém místě nejméně 2 HODINY.
Po vykynutí těsto poprášíme moukou a přendáme na vál, kde do něj ještě zapracujeme rozinky a citronát. Z takto vypracovaného těsta vytvarujeme štolu ( těsto vyválíme na silnou placku ve tvaru obdélníku, delší strany přehneme směrem do vnitř). Vytvarouvanou štolu pak přendáme na plech s pečícím papírem, ale ještě nepečeme! Plech se štolou dáme opět na teplé místo a necháme kynout, dokud se její objem vyditelně nezvětší. Po nakynutí už dáme štolu péct asi na 60 minut. U elektrické trouby prvních 5 minut na 250°C, poté na 160°C. U horkovzdušné trouby prvních 5 minut na 200°C, poté na 150°C. U plynové trouby na stupeň 2-3.
Po upečení ještě teplu štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Necháme vychladnout a konzumujeme.
Zdroj: www.oetker.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků