26 května 2012

Hříšný dort

Hříšný dort
Suroviny:
Korpus
  • 120 g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 180 g cukru krystal
  • 130 g polohrubé mouky
  • 130 g čokolády na vaření
  • 6 vajec
  • Sůl
Krém
  • 300 ml mléka
  • 25 g prášku kakaového pudingu
  • 2 žloutky
  • 300 g kvalitní hořké čokolády
  • 300 ml šlehačky
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 PL likéru

Postup:
Vezmeme všech šest vajec a oddělíme žloutky od bílků. Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni a udržujeme ji tekutou. Máslo s moučkovým cukrem a špetkou soli utřeme do pěny. Pozvolna přimícháme všechny žloutky a rozpuštěnou čokoládu. Dále si rychle vyšleháme sníh ze šesti bílků. Při šlehání do něj postupně přidáme všechen cukr krystal. Hmota musí být tuhá! Třetinu sněhu vmícháme do máslové čokoládové pěny, zbytek promícháme s moukou, pak obě hmoty polehoučku spojíme. Těstem naplníme dortovou formu, kterou jsme vymazaly máslem a vyložili pečícím papírem. Uhladíme povrch a pečeme asi 45 minut při 180°C. Po 40 minutách vyzkoušíme klasickou metodu, zda je korpus hotový. Suchou špejli zapíchneme do středu, a zase ji vyndáme. Zůstane-li suchá, je korpus upečený.
Korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém. Čokoládu rozsekáme na malé kousky a připravíme do mističky. Dáme vařit 200 ml mléka s vanilkovým cukrem. Ve zbytku rozmícháme pudinkový prášek a dva žloutky. Vlijeme do horkého mléka a mícháme, až vznikne hladký krém. Pak hned přidáme nasekanou čokoládu a znovu mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Krém necháme vychladnout a občas promícháme.
Vyšleháme šlehačku do tuha a lehce ji vmícháme do úplně vychladlého čokoládového krému. Ochutíme likérem a dáme na 2 hodiny do lednice.
Korpus rozdělíme na tři pláty. Jednotlivé díly pokropíme likérem, rozetřeme na ně krém a poskládáme na sebe. Celý dort potřeme vrstvou krému a na povrchu vytvoříme vlnky. Nakonec posypeme čokoládovými ozdobami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků