17 března 2013

Jablečné řezy

Přináším vám recept na koláč/buchtu, který má můj taťka naprosto nejraději a proto mu ho docela často peču.
Jablečné řezy


Suroviny:
  • 300 g strouhaných jablek (bez šťávy, kterou si dáme bokem)
  • již zmiňovanou šťávu z jablek
  • 2 PL kakaa
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • balíček prášku do pečiva
  • 125 g másla nebo Hery
  • 2 vejce
  • rozinky
Postup:
Jablka nastrouháme a vymačkáme z nich šťávu, kterou použijeme úplně nakonec. Nastrouhaná jablka smícháme s moukou, cukrem, vejci, práškem do pečiva, máslem a kakaem. Suroviny pořádně smícháme, ať nám nezbude třeba kus mouky v těstě. Poté do něj vmícháme rozinky, množství dle svého vlastního uvážení. A úplně nakonec do těsta přidáme šťávu z jablíček. V tom vlastně spočívá trik, díky tomu, že šťávu vmícháváme jako poslední, je koláč krásně vláčný, nadýchaný. Poté celou směs vylijeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě při 200°C asi 15 minut. Ještě teplý koláč můžeme pocukrovat.


17 komentářů:

  1. Přesně tak, vypadají bezvadně!
    Jinak jsem ráda, že se fotky líbí :)

    Jak se dnes máš?

    OdpovědětVymazat
  2. No tak to vypadá báječně a navíc by to zvládlo i poleno jako jsem já!:) Děkuju za tip, akorát já vynechám hrozinky-bléé!:D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak hlavně aby tatínek hodně přibral, ty jsi si určitě nedala tak snad ti váha nestoupne ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to úžasně :O určitě někdy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  5. OK, víš napíš ti to už jen stručně. Bohužel jak se ti nemaže med kolem huby jak se řiká, jsi arogantní a nelíbí se ti to - a koneckonců není se co divit, ovládá tě pořád MA... jen třeba k tomu tvému jídelníčku... napíšeš že po makrele se cítíš sytá a o pár řádků níž, že si šleháš protein do pěny.... aby tě víc zasytila a neměla si hlad.. to že ti nutridrinky nechutnaji.... četla si co jsem psala předtím o tom co ti "chutná" a "nechutná"? Fajn beru třeba že jestli si od mala nejedla máslo, klidně ho nejez dál, neumřeš a stejně tak nemusíš jíst ani jiný jídla který si nikdy neměla ráda. Ale musíš se zamyslet co ti opravdu chutná a co nechutná a co je MA..... navíc je rozdíl říct že mi nechutnaji třeba knedlíky a nebo se souvisle vyhybat kalorickým potravinám. Ty například se naprosto vyhybáš tukům a víš to, ale ty jsou nutný a vlastně jsou jen tři možnosti:
    1. začneš jíst i kaloričtější věci a spraví se ti metabolismus a budeš normální
    2. budeš jíst jen svoje "bezpečný" potraviny - pak ale se připrav na to, že budeš muset jíst mnohem větší množství aby jsi vykompenzovala kalorie
    3. budeš dál jíst minimum, metabolismus v háji a do konce života se budeš muset omezovat, počítat a lítat s váhou jojo efektem nahoru a dolu...

    Jasně, můžeš třeba nejíst knedlíky a místo toho si dát brambory. Ale pak počítej s tím, že brambor si budeš muset naložit mnohem víc než knedlíků. Až půjdeš za nutriční, řekne ti to stejné - nic jiného ti ani říct nemůže. Ale tak jak to píšeš ty, že chceš jíst jen to co ti "chutná", ale moc toho nesníš (30g těstovin, no pardon.... ) tak tak to prostě fungovat nebude nikdy a jednou buedš muset tohle změnit... Kromě toho že píšeš pořád že se "chceš uzdravit" ale děláš vše jen proto aby se tak nestalo. Navíc až nastoupíš do školy, zas pár kilo zhubneš a můžeš na další rok přerušit.. to že jsi "přibrala" kilo za měsíc a půl a to ještě ti to lítá nahoru dolu je směšný, neřikám jako v nemocnici 2 kila týdně, ale kilo za měsíc je o ničem a to ještě způsobem jakým přibíráš by mě to spíš děsilo.... jíš polovinu co normální lidi.... a ta buchta je toho zářným příkladem... nemůžeš napsat že ti nechutná, protože dřív si jí jedla, ale místo toho abys třeba zkoušela po krůčcích, dneska jeden menší kousek, příště víc atd. tak jen napíšeš, že tyhle věci teď "nejíš"... s iluzí že se prostě "nějak" vyléčíš cestou která bude příjemná,, bez velkýho množství jídla, bez "strašáků" v jídle, bez nutnosti cokoliv změnit... bohužel takhle to nepujde nikdy, takže je jen otázka kdy to zjistíš a něco s tim začneš dělat :)

    OdpovědětVymazat
  6. vypadá to jednoduše, vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  7. Úprimne, ta buchta vyzerá skvelo!:) Tiež robievam takú podobnú, akurát tam nedávam cukor ale med a asi trochu viac masla. Každopádne je fajn, že ju má tato rád a je super, že mu ju často pečieš, ale skús si predstaviť ten úsmev, ktorý by sa mu vyčaroval na tvári, keby si mu ponúkla a sama si 1 kúsok zobrala. Viem, je to ťažké, ale keď to prekonáš a nedovolíš výčitkám aby ťa zasiahli, budeš mať ten najlepší pocit na svete. Ešte dnes si pamätám ako som robila kokosový koláč, ktorý doma všetci milujú a ja sama, čo som nič také nechcela jesť a jedla som iba "povolené potraviny" som si dobrovolne zobrala. Všetci pozerali ako puk, mama skoro plakala od dojatia a ja som si uvedomila, že to že neznášam koláče som si len vsugerovala, proste to nieje pravda. Si silná, tak bojuj! :) A neboj sa, keď to prekonáš, ten prvý pocit z toho, budeš na seba pyšná :) Držím ti palce!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buď na to sama přijde a vyléčí se, nebo na to nepřijde a nevyléčí se... je to jen otázka času.. nejde o tuhle konkrétní buchtu, ale o přístup obecně

      Vymazat
  8. ježiš mňam:)) jen bych do toho nedávala hrozinky, ty u nás jí jedině mamka, ale určitě se inspiruju:)

    OdpovědětVymazat
  9. Panečku, vypadají krásně! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Vypadá opravdu skvěle! :)) Navíc podle všeho není ani tak náročný na přípravu:) Já koláče naprosto miluju :D Asi si zase zítra upeču ten svůj oblíbený :D...zase ho celý sním a nikomu nedám :DDDD

    Moc Ti děkuju za milý komentář! Jako hrdinka se rozhodně necítím, ale je mi mnohem líp:) Jinak musli jsem dneska měla na odpolední svačinu...ale bylo to slabší...asi jenom 100 g :DDDD Koupila jsem si zase krabici, dneska mám pro změnu radost z toho, že se mi daří se nepřejíst :) Jak se máš Ty? :))

    OdpovědětVymazat
  11. vypadá skvěle :-) já dělám podobnou, je tam ještě navíc kokos nebo mleté ořechy. Akorát štávu z jablek nedávám stranou, ale vmíchám i s jablky :-D

    OdpovědětVymazat
  12. To jsi to ani neochutnala? Ani kousek?

    OdpovědětVymazat

Archiv článků