20 dubna 2013

Pohyb

Tak mě napadlo... Pořád jsem sama na sebe tak trochu naštvaná, že mám celý život málo pohybu. Když pak ale vidím, jak mají všechny ty hubnoucí holky jídelníčky a pod tím "Pohyb: chůze, utření prachu", tak si říkám "Holka, ty že máš málo pohybu?"
KAŽDÝ DEN ráno vstanu a uklidím celý dům (poskládat deky, vyskládat myčku, naskládat myčku, vyprášit psí pelíšky, utřít stoly a linku, uklidit vše v kuchyni...), poté celý dům vysaju. V pátek ještě navíc utřu prach na chodbě, v obýváku a v jídelně, vyleštím všechny zrcadla a celý dům (koberec už nemáme nikde) vytřu. Normálně mi úklid zabere hodinu, v pátek asi hodinu a půl,dvě, to přesně nevím. Poté celý den průběžně uklízím, když někdo něco nechá někde položené, dám to do myčky nebo uklidím na své místo. Když se umeje myčka, znovu ji vyskládám. Několikrát denně ještě uklidím celou kuchyň. Když je potřeba, klidně ještě jednou vysaju. Když má přijít návštěva, vytírám i přes týden. Okolo mě prostě nenajdete nepořádek. Když je hezky, přes den pomáhám na dvoře - sbírání psých exkrementů, zametání, uklízení verandy, vysávání bazénu, uklízení věcí na správná místa. Velice často také chodím po obchodech, spíš s potravinami, než s oblečením. Někdy také chodím se psy ven.
Co si o tom myslíte vy? Měl by se úklid, chůze a podobně započítávat do pohybu, tedy u těch, kdo se třeba snaží hubnout nebo si hlídat váhu? A co si myslíte o mém "pohybu"?


14 komentářů:

  1. Podle mě u člověka, který chce vážně hubnout, tohle nestačí..Ale u člověka, který takto žije..neustále v pohybu a cvičení ho nebaví nebo na něj nemá čas, si myslím, že to není zase takový problém. Já dnes např. dělala velký uklid v mých dvou pokojích..Umýt okna, vysát, vytřít, utřít prach..vyklidit některé skříně,poličky, přesadila jsem kytky..vše urovnala..odnesla televizi, kterou jsem nepouživala, převlekla postel atd...pěkně jsem se u toho zapotila..ale zacvičit si ještě půjdu :)

    OdpovědětVymazat
  2. A to ťa baví? Mňa by nebavilo stratiť hodinu aj 2 odkladaním vecí, ktoré potom aj tak budú tam, kde boli, lebo ich skôr či neskôr zas vyberiem.

    OdpovědětVymazat
  3. Uplně jsem si vzpomněla na mě...každý den..dělat to samé..vstát,všechno mít perfektně uložené,nachystat snídani...něco málo pojíst,poté 4 hodiny cvičení..uklízení pokoje,vytírání prachu,vyndání obsahu poliček na zem a následné vrácení je zpět klidně několikrát,vysávání..dále 45 minut intenzivního cvičení...a potom..učení,učení,učení...plánovala jsem si,kolikrát si budu nazpaměť říkat to nové učivo...ale když jsem zapomněla nějaké slovo..byť to slovo mělo být třeba "a",tak jsem se hroutila a nadávala jak jsem nemožná,že to neumím a kvůli tomu to musím říkat celé odznova...hrozné,fuj období...a do toho tak málo energie...a prostě ten..stereotyp..ta obsese,že prostě musím,jinak se prostě něco stane...už mě to tolik nebavilo,brečela jsem při tom,kvůli tomu,že to nechci dělat,ale já prostě "musela"...a potom...když jsem šla do nemconice a na psychiatrii...najednou jsem měla prádzný den,žádné uklízení.."proboha"..takže ho zaplnilo cvičení...jenže pak ten zlom..ten pohled na mé tělo...ten den,kdy jsem měla být připojena na několik hadiček a měla být uvzána na smrtelné lůžko..a že takhle kostnatá-no to přece nejsem já?!...tento bod všechno změnil..a já potom přišla domů...a mohla každý den dělat něco jiného...prostě skončil stereotyp a já se cítila tak volná...radovala jsem se a nikdo mě nechápal..protože nezažil ten pocit "muset"...prostě úplné osvobození,...prostě euforický pocit,že já nemusím!!!...raduju se z toho ještě teď..že jsem volná a že nemusím to a tamto....nedělala jsem to pro pořádek..já jsem prostě bordelář a jak by napsala beyutygloss: v pořádku se vyzná i blbec,za to nepořádek je jen pro inteigenty :D..já to dělala prostě..že jsem jednoduše musela...vlastně.."musela"...nevím..taky tě do toho "něco" nutí?...nebo to děláš,že prostě miluješ pořádek? nebo jen kvůli tomu,aby jsi měla pohyb->spálila kalorie?...nebo je to ze zvyku?..nenudí tě to?..ten stereotyp? baví tě to?...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluju pořádek, ale cítím, že "musím", přesně jak jsi popsala. Miluju, když si můžu v klidu sednout do naprostého pořádku, do uklizeného domu, jsem schopná se jen tak projít po domě, dýchat a vnímat ten pořádek. Ale ten stereotyp, že každé ráno první "musím" vstát a uklidit, ten mě nebaví, ničí mě to. Kvůli spáleným kaloriím to nedělám, nikdy jsem uklízení nebrala jako nějaký pohyb.. Proto vlastně vznikl tenhle článek.

      Vymazat
  4. tak tolik teda neuklízím :O jsi dobrá :) ... úklid bych do pohybu pod jídelníčkem vůbec nezapisovala, je to prostě normální věc, která se dělá běžně.. ale chůzi bych tam klidně dala ;) když je to teda chůze jako třeba 5 km procházka nebo víc ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Podle mě se úklid mezi pohyb zařadit dá, ale hubnoucí by měli zařadit ještě další aktivitu. Chůze je super, ale hrozně moc záleží na rychlosti, svižnosti té chůze. Nakupování bych asi nepočítala, ale procházka se psy, proč ne :) (i když já venčení mezi aktivity počítat nemůžu, protože náš nevychovanej pes, pořád jenom zastavuje, čenichá a já pak víc stojím než chodím :D)

    jinak ty mandlové lívanečky jsem dělala podle tohoto receptu: http://fitfoodmanic.blogspot.cz/2013/03/nedelni-snidaneni-banamandlovo.html

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, omrkni môj blog prosím, Tiež sa snažím pribrať. Ďakujem :)

    OdpovědětVymazat
  7. Podle knížky "Francouzky netloustnou" je pro hubnutí nebo udržování váhy právě tenhle, normální každodenní pohyb, úplně nejlepší. Žádné mučení v posilovně ani cílené cvičení, jen přirozený aktivní život. To znamená místo výtahu si občas vyjít schody pěšky, místo ježdění autem nebo mhd se občas projít, úklid, nákupy - samozřejmě, že je to pohyb!
    A myslím, že je mnohem lepší žít takhle než jako lidé, kteří do práce jedou autem, v práci sedí celý den na zadku, doma mají najatou uklízečku ale hlavně že večer se jdou zapotit do posilovny. Myslím, že i z hlediska hubnutí a zdraví je lepší být aktivní průběžně po celý den, než celý den sedět na prdeli a pak si dát půl hodiny brutální work-out.
    Teda, ne že bych byla zrovna reprezentantkou aktivního života. Dřív jsem v posilovně chodila často na stepper (což je víceméně simulace chůze do schodů) ale každým schodům, pokud nebyli jezdící, jsem se vyhýbala obloukem. Teď se snažím nebýt lenoch a občas si nějaký ty schody ráda vyjdu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, takže jsem nakonec Francouzka!:D Já naopak ty jezdící schody nenávidím, i když po nic jedu, tak jdu. Výtahem jsem nejela už několik let, ne že bych to dělala kvůli kalorií, ale řeknu si "To, až pak jednou budeš muset vylízt do 3.patra, tak umřeš na infarkt, teď si to můžeš hezky nacvičit a poté ti žádné schody a výšlapy nebudou dělat problém.

      Vymazat
  8. No nevím, uklízet a chodit po obchodech přece musíme všichni, ne? :-) Pohyb je pro mě to, co jsem udělala z vlastní vůle navíc.

    OdpovědětVymazat
  9. Ten sojový jogurt kyselý nebyl, protože byl ochucený, ale teď jsem si koupila obyč, bílý a ten kyselý byl, měl docela.. zajímavě divnou chuť. :D Ale když se dochutí, je v poho.

    Taky takhle uklízím, jsem zvyklá a vlastně mě to i baví, cítila bych se divně, kdybych třeba neměla uklizeno v kuchyni. :D
    Není pohyb jako pohyb, ale když se třeba podívám na otce, tak má hrozně svalů - hlavně na rukou jenom z toho, že dělá na zahradě, občas tahá něco těžšího... :D

    OdpovědětVymazat
  10. No tak ty pohyb rozhodně máš, ono se to nezdá ale i u toho se člověk spotí a k bežnému životu to patří takže k udržení váhy a ke zdravému jídelníčku to jde, ale jen do určité míry já tak shodila 10 kilo (kdysi) tím že sem pila hodně vody jedla zdravě a měla takový pohyb pro běžný život, já takový pohyb tak i nazývam a ani ho už nepíšu když to není nějak třeba mytí oken v celem domě, nosení dřeva na zahradě atd :-D Ale jestli to píšou holky které doma sedí na zadku nebo tak a jednou za den se zvednou něco udělat ta k pro ně to je taky pohyb :D

    OdpovědětVymazat
  11. "...Na večeři místo okurky 2 plátky tučného sýra, bílé jogurty smetanové..."

    jistě se tím řídíš také ;)

    OdpovědětVymazat

Archiv článků