14 června 2013

Do & do not!

Co jsem dělala a už nedělám.
1. Vyspávala jsem do dvanácti
A často jsem jenom proto, abych nemusela snídat, dělala, že spím, přitom jsem byla třeba od desíti vzhůru. Někdy jsem ale opravdu spala do poledne, prostě klasický teenager (a nenáviděla jsem, když naši dělali velký hluk - vysavač, pila, sekačka aj...)

2. Jedla jsem 1 - 2 x denně
Oběd a večeři. Oběd byl většinou s rodinou, normálka, třeba plátek masa (kuřecí, hovězí, krůtí) s bramborem, těsovinami, gnocchi nebo rýží. Jenže z oběda jsem často schovávala, takže nakonec jsem do sebe dostala třeba 60 g masa a 130 g brambor.
Večeře jsem měla buď slané a nebo sladké. Vlastně když byla slaná, obsahovala vždy sladkou tečku. V podstatě byly dvě varianty slané večeře. První byla (a teď se nelekejte, kolik toho je;)): Heinz fit fazole (celá plechovka, cca 240 g) s trochou kečupu, k tomu cca 100 g tuňáka ve vlastní šťávě, dopékací tmavá banketka (cca 37 g), tak 3 sterilované okurky a k tomu sladká tečka - 125 ml polotučného mléka rozšlehaného s Ovofitem. Druhá varianta slané večeře byla následující: dopékací tmavá banketka (cca 37 g), sýrová polévka Knorr do hrnečku, balení cottage (asi 140 g) rozmixované s fitness kuřecí šunkou (jak kdy, 40 - 80 g), jedna polovina této směsi pak smíchaná s trochou kečupu + samozřejmě sladká tečka. A vlastně ještě byla občas jedna varianta slané večeře - tortilla plněná zeleninou a něčím (šunka, kuřecí maso...), ale to bylo velice málo.
A jelikož něco jako snídaně nebo svačina u mě v té době neexistovalo, měla jsem večer chuť i na sladké. Takže sladké večeře, a to bylo teda něco!!! Musím vám to doslovně opsat, opravdu mazec, co se množství týče.
Například záznam ze dne 15.8.2012 (pouze večeře!! ne celý den ;)):
Jablko 105 g, borůvky 91 g, maliny 37 g, Yoplait extra light jahoda, Madeta Fitness tvaroh s jogurtem ananas-kokos, meruňky 40 g, švestky 65 g, nektarinka 75 g, Bebe brusinkové 10 g (necelá jedna sušenka), broskev 70 g.
To je, co? ;) A já to nebrala jako přejídání nebo tak něco, to ani náhodou. Já si totiž počítala kalorický příjem a jelikož jsem neměla snídani a ani svačiny a můj oběd ten den bylo 52 g králičího masa se 131 g vařených brambor, krásně jsem se celým dnem vešla do 2757 KJ, kdy večeře měla skoro 2000 :D

A nebo 15.1.2012:
Vitana instantní ovesná kaše malinová, mléko polotučné 100 ml, Ovofit, Madeta Fitness tvaroh s jogurtem ananas-kokos, banán 75 g, sušenky AQ 13 g, Bebe "4 cereálie s mlékem" 12,5 g.
Tento den jsem měla příjem 3872 KJ, kdy oběd měl 1101 KJ...

Mohla bych vám takových jídelníčků napsat mraky, počítala jsem si každý den asi 2 roky. Kdyby jste se chtěli pobavit nebo by vás to prostě zajímalo, napište.
A ještě něco - já při takových jídelníčcích hubla! Pomaličku, nenápadně, ani jsem nechtěla, šlo to samo. Vždycky, když jsem si stoupla na váhu, měla jsem zas o 300 g méně...

3. Nesnídala jsem
Jak jsem již zmiňovala výše, radši jsem "simulovala" spánek, než abych musela jít a vzít si snídani (kterou bych stejně vyhodila, schovala). Později už jsem si říkala, že musím snídat, chtěla jsem, věděla jsem, že tak je to normální! Ale nešlo to, nedokázala jsem tu anu v hlavě překonat. Nesnídala jsem ani tehdy, když jsem chodila do školy, takže mé první jídlo v běžném dni, kdy jsem vstávala asi v 6 hodin, bylo někdy okolo druhé odpolední. Dnes už se na snídani těším, jenže až moc, nemůžu pomalu dospat, jak moc snídani miluju:D Ale myslím, že s tímto problémem nejsem jediná, viďte holky ;)

4. Jedla jsem nezdravé věci jako pizza, čokoládová zmrzlina, zákusky aj...
A to i v mém anorektické období! Nevím, kde jsem nechala mozek, ale klidně jsem si dala na večeři pizzu, na svačinu jsem si dávala Magnum zmrzlinu nebo třeba medovník. Je pravda, že třeba ten medovník byl v období, kdy jsem byla s hlavou úplně jinde, opravdu jsem chtěla přibrat a vyléčit se, byla jsem ještě takové malé tele. Dnes chci taky přibrat, ale zdravými potravinami.


5. Chodila jsem na WC nepravidelně a velice málo
Myslím tím na velkou. Já vím, že o mém vyprazdňování ani nic slyšet nechcete, ale je to normální, obyčejné. Měla sem velké problémy se zácpou, ale už je to lepší (klep, klep, klep!), už vím, že musím hlavně hodně pít. Což nás přivádí k dalšímu bodu...

6. Přes den jsem nepila
Protože bych přeci měla velké břichno plné vody a vypadala bych jak těhotná nebo tlusťoch! Ach jo... Ty myšlenky mě trápí dodnes, ale už vím, že bez pití se nedá být. Když přes den nepiju, jsem taky daleko unavenější.

7. Lhala jsem rodičům o jídle
"Jedu na grilovačku ke spolužákovi a budeme mít na oběd grilované maso", "Ano, byla jsem ve škole na obědě", "Už jsem snídala, ty sis nevšimla?"...a podobně. Co na to říct, tohle je anorexie. Taky jsem před nimi jídlo schovávala, všude.. do kapes, ponožek, bot, tašek, kapesníků, schovávala jsem je po místnosti a až odešli, jídlo jsem zas posbírala a vyhodila, samozřejmě ne doma, ale někde venku do koše!

8. Občas jsem jen večeřela
Právě když jsem třeba jela na grilovačku nebo měla jít s někým na oběd, ve škole a podobně, prostě jsem to neudělala. Dnes už jsem naštěstí schopná jít s kamarádem/kamarádkou na oběd do restaurace.

9. Počítala jsem si kalorický příjem
Viz bod číslo 2. Počítala jsem přes 2 roky, každičký den, každičký gram, i čaj, všechno! Je to otročina, ale zase to zabralo neskutečné množství času, propočítávala jsem jednotlivé možnosti, kolik KJ a především tuků, bílkovin a sacharidů bych měla, kdybych si dala ovesnou kaši s ovocem a jogurtem/tuňáka s fazolemi.... milion možností na každý den. Když jsem povečeřela, každický drobek, co zbyl, jsem opět zvážila a pak upravila tabulku příjmu v excelu tak, aby seděl každý gram a kalorie. Nakonec jsem většinou měla pocit úspěšné práce. Když byl v úterý příjem menší než v pondělí, byla jsem na sebe do určité míry pyšná.

10. Hrála jsem počítačové hry
Především The sims. Virtuální život mě prostě bavil. Možná se k této hře někdy vrátím, co já vím, není špatná. Určitě se i mezi vámi najdou tací, kteří ji hráli/hrají.


A mnoho mnoho dalších věcí..
A co jste dříve dělali a dnes už to neděláte?

10 komentářů:

  1. Jake byly tve jidelnicky v obdobi a anorexie, kdyz si zacinala hubnout a jak vypadaly v dobe nejvetsi hubenosti..?:)
    Jinak jsem moc rada, ze jiz se ti tyto veci dari nedelat..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem začínala hubnou (a měla jsem ještě normální váhu), jídlo jsem až tak neřešila, snídaně smetanový jogurt s loupákem nebo celým balením Bebe sušenek, svačina sedmizrnný rohlík se salámem, sýrem a Tartare, oběd normální - klidně lasagne, kuřecí maso v lupínkách, kuřecí řízek s kaší atd.... svačina Activia jogurt s Emco sušenkami a večeře třeba 3/4 pizzy nebo sedmizrnný rohlík s celým hermelínem. Z období největší hubenosti jsou ty jídellníčky, které si můžeš přečíst v tomto článku. ;)

      Vymazat
  2. Ty si to zase celé hezky oargumentuješ a máš pocit jak to není na dobré cestě... ale ono to třeba v mnoha ohledech je lepší, ale to už je poměrně dlouho a dopředu se nikam neposunuješ, ačkoliv bys to potřebovala jako sůl...

    OdpovědětVymazat
  3. "Je pravda, že třeba ten medovník byl v období, kdy jsem byla s hlavou úplně jinde, opravdu jsem chtěla přibrat a vyléčit se, byla jsem ještě takové malé tele."
    Nevím co si o tom myslet, ale je to ostatně tvoje věc. Tento blog jsem objevila teprve nedávno, pročetla pár článků a musím říct, že jdeš na to stejně "chytře" jako před třemi lety já - přibírala jsem tím, že jsem pořád dokola jedla totéž, protože "hlava" přibrat odmítala. Ale tělo se tě neptá, z čeho si živiny brát může a z čeho ne, takže jsem si poškodila metabolismus a moje chování k jídlu ani k lidem se nezměnilo.
    Připadá mi zbytečné psát ti, že dopadneš stejně, mně to taky jedna dívka tehdy psala. Ale člověk si uvědomí o čem je řeč až ve chvíli, kdy se v té situaci nachází.
    Tak hodně štěstí, když budeš chtít, můžeš mě kontaktovat na e-mailu.

    OdpovědětVymazat
  4. Vše už teď nedělám. Teda.. občas si nějakou tu hru zahraju :D The Sims jsem už dlouho nehrála. Jinak dříve jsem spala o víkendu tak do desíti, ale teď vstanu nejpozději v 8. Většinou se teď budím v 6 a je to super pocit, delší den :)

    OdpovědětVymazat
  5. aCHJO ..v některých bodech se furt najdu Oo

    OdpovědětVymazat
  6. Predtým som grcala a bála som sa váhy začínajúcej na 5...

    OdpovědětVymazat
  7. Moc dobře znám většinu z toho... ale snad je to už minulost. :)

    OdpovědětVymazat

Archiv článků